’Een naaldje meer of minder’

Mei 2016. In één van de beroemde ’Even Apeldoorn bellen’-reclames bezoekt een Westerse man een Chinese geneesheer. Het is bij de behandelaar lekker rommelig ingericht en er wordt Chinese authentieke muziek aangezet, terwijl de eerste acupunctuurnaalden worden geplaatst.

Al snel volgen er tientallen andere naaldjes en ziet het lichaam van de Westerse man er uiteindelijk uit als een speldenkussen. Dan breekt er brand uit op de gang van de behandelruimte op de 14e verdieping. De Chinees vlucht in paniek een donker gangetje in en laat de man met al z’n naalden verdwaasd achter. Hij strompelt als een egel naar het raam, de enige veilige uitweg voor de snel uitslaande brand. Helemaal beneden staat de brandweer klaar met een vangscherm met een grote rode stip erop. De Westerse man krabt eens achter z’n oor en vraagt zich af waarom hij nou toch zo nodig zijn meridianen moest laten aanprikken. Even Apeldoorn bellen dus...

Acupunctuur is ontstaan in het Verre Oosten en wordt al ruim 2500 jaar toegepast. Het is er op gericht de balans in het lichaam terug te krijgen. Deze balans kan verstoord worden door het blokkeren van Qi, de levensenergie. Volgens talrijke Chinese boekjes zou acupunctuur Qi kunnen beïnvloeden.

Of acupunctuur ook écht kan helpen bij spier-, pees- en gewrichtsklachten, werd vorige week onderzocht in een artikel in het Journal of Orthopaedic and Sports Physical Therapy. Hierbij werden alle bestaande acupunctuurstudies meegenomen, die klachten van armen of benen behandelden. Voor verschillende problemen zoals klachten van de schouder, tennisarm, pols, knie, achillespees en hielspoor werd acupunctuur toegepast. Uiteindelijk kwamen de auteurs tot de conclusie dat klachten van de pols, een tennisarm en de achillespees baat zouden kunnen hebben bij acupunctuur. Voor de overige klachten was het prikkelende bewijs een stuk dunner gezaaid.

Terug naar onze Westerse man uit de reclame, die elke beschikbare lichaamsmeridiaan liet stimuleren. We weten niet precies wat hij onder de leden had om de stap naar deze Chinese acupuncturist te zetten. We weten wel dat acupunctuur voor sommige klachten van de armen en benen echt kan bijdragen. Maar de vraag of het bij hem misschien niet een naaldje minder had mogen zijn, blijft steken.

Maarten Moen

Wil je niks missen van De Gooi- en Eemlander? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws