Column Mart Smeets: Een niet bijster geliefde topper

Column Mart Smeets: Een niet bijster geliefde topper
Mart Smeets

Dit lijkt een vreemd onderwerp, maar zo soms komt het bij iedere sportploeg voor: je hebt een speler aan boord die steengoed is, maar die hoegenaamd niet in de ploeg past.

Het woord ’transfer’ hangt voortdurend boven het hoofd van zo’n soort speler. De MLB (honkbal dus) heeft er weer zo eentje en deze man, José Bautista van de Toronto Blue Jays, staat nu groots uitgelicht in de etalage van de Canadese ploeg, maar niemand wil hem (tot nu toe) overnemen.

Bautista, geboren in Santa Domingo, Dominicaanse Republiek, is 36 jaar en behoort bij de allerbeste slagmensen in de major leagues. Niet lang geleden vroeg hij contractverlenging bij zijn club aan: voor het slordige bedrag van 150 miljoen voor vijf jaar wilde hij wel in Canada blijven.

De Blue Jays keken even de andere op: geen reactie.

Wat Bautista tegen heeft? Zeker dit kleine verhaaltje: in 2004, toen hij jong, vers en schijnbaar nog onbedorven was, wisselde hij in een seizoen vijfmaal van club. Hij begon bij de Pirates en reisde naar Baltimore, Tampa Bay, Kansas City, de New York Mets en binnen een dag terug naar Pittsburgh.

Vanaf 2008 had hij het ook in Pittsburgh verknald en stuurden ze hem maar naar de minors, de onderbond dus. Totdat Toronto opdook en van Bautista een van de beste ’sluggers’ ooit maakte die hogelijk succesvol werd in Canada.

De Blue Jays boden hem voor komend seizoen nog wel een nieuw contract aan van 17,5 miljoen dollar, maar dat wees de agent van de speler af. Geen fooien alstublieft.

In het grote honkbal heet een actie die Toronto nu doorvoert ’het schoonmaken van de kleedkamer’, iets dat bij vele sportteams in welke sport dan ook voorgekomen is. De kwade genius, de rotte appel, de grote bek, de matennaaier… die moet, op een of andere manier, eruit en met die actie lijkt Toronto nu bezig.

In 2015 stond hij centraal in een incident waarbij hij zijn knuppel, na het slaan van een monster homerun tegen de Rangers, hoog in de lucht gooide. Dat is ’not done’ en een jaar later kreeg Bautista een koekje van eigen deeg, toen (tegen weer de Rangers) hij hard op zijn lichaam geraakt werd door werper Matt Bush; een ’pay-back’.

In de opvolgende actie gleed Bautista expres en vol gevaar door op de tweede honkman van de Rangers, waarna hij uit het veld gestuurd werd en daarna een schorsing kreeg.

Een boeman dus die weggestuurd moet worden omdat men hem niet verder pruimt?

Niet helemaal. Bautista leidt een organisatie die Spaanssprekende jongens zonder financiële ruggensteun helpt op Amerikaanse scholen en universiteiten te komen. Al die jongens lopen met hem weg. Hij is hun grote held, hij geeft hen een toekomst.

En waar ligt zijn eigen toekomst?

Wil je niks missen van De Gooi- en Eemlander? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws