Het is volop zomer in Singer Laren

Het is zomer in Singer Laren. Een zomer van het zonovergoten soort met romantische tafereeltjes van dames onder parasolletjes en jonge meisjes met strooien hoedjes en opgetrokken rokken die voorzichtig pootje baden in de branding.

In de expositie ’Zomer in Singer’ toont het museum een kleine veertig schilderijen uit de oorpronkelijke Singerverzameling en aanwinsten van de laatste zestig jaar.

Voor de samenstelling van de expositie was er ongetwijfeld keuze genoeg uit zonnige landschappen. Want, vanaf eind 1800, begin 1900 trokken veel kunstenaars erop uit om in de buitenlucht inspiratie op te doen. De een schilderde aan de kust, de ander verhuisde naar landelijke streken als het Gooi en weer anderen gingen in het buitenland schilderen.

Zo legde Ferdinand Hart Nibbrig de duinen vast in Zandvoort, maar ook - in vrolijk ’gestippelde verftoets’ - het Gooise landschap. Anton Mauve verruilde de kust en het uitdijende Den Haag voor Laren, waar hij onder meer de Torenlaan schilderde. Hij liet de rails van de Gooische Stoomtram weg om de idylle niet te verstoren. Evert Pieters schilderde zijn goede vrienden William en Anna Singer in zonnige tinten in de tuin van hun Larense villa De Wilde Zwanen.

Dat laatste schilderij hangt in een zaal die helemaal gewijd is aan William Henry Singer jr. en zijn kunstenaarsvrienden. ’Voorjaarsdag in mijn tuin’ is de titel van het doek van Singer dat er hangt. Zo heerlijk warm en zonnig, toen. Je zou er weemoedig van worden.

De expositie loopt tot en met 28 augustus.

Wil je niks missen van De Gooi- en Eemlander? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws