Baarnse boer duikt in hip en duurzaam

Baarnse boer duikt in hip en duurzaam
De boederijwinkel.
Hoeve Ravenstein is een favoriete pleisterplaats voor bio-consumenten, die in de ’bossupermarkt’ boodschappen doen. Vanuit de boerderijwinkel gaan ze op pad met mand en schaar in de pluktuin of drinken wat bij de ’hooitas’, het terras. De hoeve is plek voor ’modegrillen’, zoals de Big Green Egg, dé hit onder barbecuefans en Rollende Keukens vanuit de sixties-volkswagenbusjes. En wat te denken van een diner met de winnaar van tv-serie Masterchef?

In de voorgaande crisisjaren gestart heeft de boerderijwinkel in de bossen van landgoed Groeneveld bepaald geen klagen. Hoeve Ravenstein heeft het duurzame tij mee.

Jaarlijks komen er 75.000 recreanten en klanten. Niet alleen wandelaars nemen een biologisch streekkaasje mee, zelfs Amsterdammers rijden één of twee keer per week voor hun vaste boodschappen naar de bekende Eemlandse familie Tupker van het Belgische Witblauwe koeienras. De boerderijwinkel is meer een supermarkt geworden met een groot assortiment van biologische glutenvrije producten tot baby- en dierenvoeding en schoonmaakmiddelen. In het oog springen: handcrème uit het vet van schapenwol, repen van Ridiculously good raw chocolate en Palestijnse olijfoliesoep met linzen van de Kleinste Soepfabriek.

Moeder Gerda Tupker begon dertig jaar geleden met een paar koetjes in de schuur achter de Soester eengezinswoning aan de Insingerstraat.

Bijkeuken

„Op de dam (oprit van de twee-onder-een kap-woning) aan de Insingerstraat konden we niet eens keren met de aanhanger. Het natuurvlees werd verkocht vanuit de bijkeuken. Zij had haar veestapel uiteindelijk verspreid over twaalf landerijen in Soest en omgeving.”

Knechtenkamer

De overgang naar Hoeve Ravenstein had heel wat voeten in de aarde. Zo was er kritiek van recreanten op de bouw van de nieuwe stal voor honderd koeien, maar die verstomde bij het zien van de diervriendelijke veehouderij.

De oude koeienstal is omgetoverd tot een mooie combinatie van modern met oude kenmerken als de ossenbloedrode verf en behoud van het hooiluik, de mestput en ’knechtenkamer’.

Die ligt in de hoogte op dikke balken, waaronder de koeien lagen. De warmte van de koeien trok naar boven.

In de groentetuin met kruidenvak kunnen bezoekers zien hoe de bloemkool groeit met haar grote bladeren en de almaar doorgroeiende Nieuwzeelandse spinazie, de zomerpostelein, peulen, snijbiet, tuinbonen, andijvie, courgette en kapucijners staan er al in volle glorie. „Aan restaurants leveren we ook de courgettebloemen.”

Volgens Esther Tupker krijgt de boerderijwinkel ook klanten die na ziekte hun lichaam met voeding een extra boost willen geven.

Lathyrusfeest

De vijfde verjaardag van de boerderijwinkel wordt donderdag gevierd. Dan start ook het Lathyrusfestival tot zaterdag 9 juli. Ravenstein is weer in de race voor de mooiste lathyrus bij de landelijke tentoonstelling. Er staan vijf rekken met elk achttien meter lathyrus, de kleurige lievelingsbloem van prinses Juliana, die via touwtjes de hoogte in wordt geleid. De laatste twee jaar won de Baarnse hoeve de eerste prijs met deze geurende siererwt.

Wil je niks missen van De Gooi- en Eemlander? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws