Het Gooi uitgelicht

Uitgelicht

Het Gooi uitgelicht

100 ARTIKELENNIEUW (100)
1 uur geleden

Oordeel over Eemland Wonen ’te gemakkelijk’

nieuwleestijd 1 min

Oordeel over Eemland Wonen ’te gemakkelijk’

1 min leestijd
Oordeel over Eemland Wonen ’te gemakkelijk’
© Archieffoto Caspar Huurdeman
De huizen aan de Troelstralaan.

De gemeenteraad heeft ’te snel en te gemakkelijk’ uitgesproken dat Eemland Wonen tekort geschoten zou zijn bij de affaire Troelstralaan. Zo stelt de woningbouwcorporatie op basis van resultaten van een extern onderzoek. Inzet was de communicatie met de bewoners over de sloop van de 24 seniorenwoninkjes.

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

De corporatie liet onderzoek doen om een verbeterslag te kunnen maken. De kwestie laaide op bijna een jaar geleden met een nogal ’hoekig’ opererende directeur Hans van der Velden in de gemeenteraad. De politiek verwierp het plan van Eemland Wonen voor de 30 eengezinswoningen die moeten komen op de plek aan de Troelstralaan.

Veel senioren zijn al verhuisd. De meeste leegstaande huisjes worden tijdelijk anti-kraak bewoond. Uit protest houden twee ouderen voet bij stuk en weigeren zij de aangeboden andere woning en een verhuisvergoeding.

Volgens Eemland Wonen heeft de corporatie ’inhoudelijk duidelijk gecommuniceerd’ over de plannen. Al kunnen we ons op bepaalde punten verbeteren, stelt de directie. Zo deden zich al geruchten over sloop de ronde. Een ’zachtere landing’ was prettiger geweest.

Ruis op lijn

De onderzoekers signaleren knelpunten waardoor verwarring en onrust is ontstaan. „De rondgang van leden van de gemeenteraad die langs de deuren zijn gegaan en met bewoners hebben gesproken, zorgde voor ruis op de lijn. Kwetsbare bewoners die juist aan het wennen waren aan het feit dat zij moesten verhuizen, raakten hiervan in de war.” Het torpederen van het herontwikkelingsplan door de politiek heeft tot extra verwarring en onzekerheid geleid bij de bewoners en hun mantelzorgers.

Eemland Wonen is blij met het onderzoek en gaat bemiddelen bij de doorverwijzing van bewoners naar maatschappelijk werk en psychische hulpverlening.

3 uur geleden

’Soest verloedert langs het spoor’

nieuwleestijd 2 min

’Soest verloedert langs het spoor’

2 min leestijd
’Soest verloedert langs het spoor’
© bron: Behoud de Eemvallei
De volkstuintjes met houten huisjes.

De polder achter de Hooiweg vlakbij het spoor is de laatste jaren te veel verrommeld. De gemeente Soest moet daartegen in actie komen.

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

Dat stelt de stichting Behoud de Eemvallei in een brief aan de gemeente. Die ziet volgens de stichting veel te veel door de vingers wat volgens de wet niet mag. Terwijl de nieuwe woonvoorziening De Eemhorst aan de Hooiweg juist een impuls is geweest - een jaar geleden opende de zoon van de agrariër daar 25 zorgappartementen in drie boerderijhuizen - wordt het in de nabije omgeving juist steeds rommeliger. „Er zijn daar drie eigenaren die dingen doen die niet mogen”, aldus Kees Koolmees van Behoud de Eemvallei. „Er worden tuinmaterialen opgeslagen en er is een manege bezig. Ook zouden de volkstuinen tijdens de bouw van De Eemhorst gesaneerd worden, maar dat is nooit gebeurd. Sterker nog, er komen alleen maar tuinhuisjes bij.”

De gemeente Soest heeft volgens Koolmees inmiddels beloofd dat ze zal gaan handhaven, wat de volkstuintjes betreft. „In elk geval een eerste succes. De gemeente is superlaks. Ze kan een voorbeeld nemen aan Eemnes, daar grijpen ze meteen in als er ongeoorloofde dingen gebeuren”, aldus de Baarnaar.

Het was aan de Hooiweg niet al te ver van het spoor vele jaren een rommeltje. Maar met de bouw van De Eemhorst is afgesproken dat stallen en loodsen allemaal gesloopt zouden worden. Dat is, aldus Koolmees, op een kleine stal na die nog weggehaald moet, inmiddels ook allemaal gebeurd. Op terreinen in de omgeving groeit de activiteit echter juist. „Er is een pensionstalling op commerciële basis voor paarden en verhuur van een paardenbak, die daar met bulldozers is aangelegd. Ook heeft verderop een bedrijf tuinmaterialen opgeslagen, een boot, een caravan, vrachtwagen, allemaal zaken die niet in een landelijk gebied thuishoren. Ook zijn er zonder vergunning bodem-verhardingen aangebracht.”

De gemeente Soest beperkt de reactie tot ’we hebben de brief ontvangen en de zaak is in onderzoek’. Woordvoerder Mark Kokos laat weten dat wat de volkstuinen betreft er volgend jaar actie kan worden verwacht. „We hebben met de ontwikkelaar (van De Eemhorst) afgesproken dat ze half november volgend jaar de tuinen gesaneerd zijn. Dus er kan nog gekweekt worden.”

3 uur geleden

Enige ster in het Gooi blijft voor Soigné

nieuwleestijd 1 min

Enige ster in het Gooi blijft voor Soigné

1 min leestijd
Enige ster in het Gooi blijft voor Soigné

Restaurant Soigné in Bussum blijft het enige Gooise restaurant met een Michelinster. Chefkok en eigenaar Dennis Jong was aanwezig bij de bekendmaking van de sterren in het DeLaMar theater in Amsterdam. ,,Wij zijn supertrots. Wij zien dat als een zeer groot compliment.’’

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

Het is voor het negende jaar op rij dat Soigné een ster in de wacht weet te slepen van de toonaangevende restaurantlijst. Kracht volgens Jong is de continuiteit. ,,We werken met een vast team. Altijd dezelfde mensen. Daardoor kunnen we elke dag dezelfde topkwaliteit brengen.’’ Al blijft de kwaliteit van het eten altijd de doorslag geven. ,,Je moet altijd zorgen dat je iets bijzonders, iets aparts weet te brengen.’’

Als voorbeeld daarvan geldt de bloedworst die Soigné momenteel serveert. Niet iets wat je direct in een sterrenrestaurant verwacht. ,,Maar dit is een Portugese bloedworst. Speciaal gedroogd boven het vuur’’, benadrukt Jong het bijzondere van dit gerecht.

Andere ’vaste gasten’ op de lijst van Michelin in de Vechtstreek zijn De Nederlanden in Vreeland en Tante Koosje en Het Amsterdammertje in Loenen aan de Vecht. Deze drie toprestaurants behielden ook allemaal hun ster.

Net onder het niveau van de sterrenrestaurants krijgen restaurant een Bib Gourmand kwalificatie van de ’keurmeesters’ van Michelin. Faulk in Bussum en Spandershoeve in Hilversum behielden hun Bib Gourmand.

3 uur geleden

Baarn pakt uit met kerst voor zwaksten

nieuwleestijd 1 min

Baarn pakt uit met kerst voor zwaksten

1 min leestijd
Baarn pakt uit met kerst voor zwaksten
© Studio Kastermans/Leon Dakkus
Manon Peters en Renate Damo (rechts) werken voor de kerstactiviteiten.

Baarnse vrijwilligers zijn al twee maanden aan het rennen en vliegen voor een daverende afsluiting van de decembermaand voor sociaal zwakkeren. Zij werken aan een gratis kerstdiner voor 75 mensen, een kerstmarkt en het inpakken van maximaal 150 pakketten voor wie het financieel moeilijk heeft. Burgemeester Röell houdt een welkomstwoordje bij het kerstdiner dinsdagavond in het Brandpunt aan de Oude Utrechtseweg.

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

Twee drijvende krachten zijn vrijwilligers Renate Damo en Manon Peters van Stichting Sociaal Baarn. Het kerstdiner wordt gehouden met Gastvrij Baarn, die nieuwe Baarnaars (vluchtelingen met verblijfvergunning) helpt de weg te vinden in de plaatselijke gemeenschap. De gemeente heeft het kerstdiner gesubsidieerd. Het is bedoeld voor ouderen, statushouders en eenzamen.

,,Twee mensen gaan kokkerellen en er is ook restaurant, dat een voorgerecht voor zijn rekening neemt. Er is vlees, vis en vegetarisch. We moeten het wel vooraf weten. Er zijn nog wat plaatsen vrij. Onze vrijwilligers gaan de bediening doen bij de feestelijk gedekte tafel. Stichting Happy Kids maakt de menukaarten”, aldus Damo.

De inschrijving voor kerstdiner en kerstpakketten sluit zondagavond. Om geld in te zamelen voor huur en activiteiten van Sociaal Baarn houdt de stichting vrijdag een kerstmarkt aan de Dahliastraat 15. ,,We hebben sieraden, windlichten, poncho’s, gehaakte eiermutsjes en door mij geknutselde diamond paintings met veel strass-steentjes. Bij mij thuis in het nu een zooi, zelfs gang en schuur puilen uit.” Het wordt ook een hele kluif om de kerstpakketten (voedsel en kleding) voor minima klaar te maken. ,,De gedoneerde dozen moeten gevouwen en getapet worden. Met drie auto’s rijden we door het dorp om bij winkeliers donaties op te halen. Twee deelnemende visboeren werken gelukkig met tegoedbonnen”, lacht ze.

Vandaag, 13:30

PvdA Weesp legt referendumadvies naast zich neer

nieuwleestijd 1 min

PvdA Weesp legt referendumadvies naast zich neer

1 min leestijd
PvdA Weesp legt referendumadvies naast zich neer

De PvdA-fractie in de gemeenteraad van Weesp is niet gelukkig met de het advies dat de driekoppige referendumcommissie heeft uitgebracht.

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

„Wat moet de vraag worden van het raadgevend referendum over de bestuurlijke toekomst van Weesp en wanneer zullen we het referendum laten plaatsvinden. Dat zijn de vragen waarmee de gemeenteraad een referendumcommissie aan het werk heeft gezet. De PvdA is niet van plan het advies dat de commissie heeft uitgebracht, te volgen”, laat de partij weten in een persverklaring.

De PvdA is van mening dat de commissie puur formeel te werk is gegaan. De vraag die de commissie aan de Weespers wil voorleggen luidt: ’Bent u voor of tegen het voorgenomen besluit van de gemeenteraad om te komen tot een ambtelijke fusie met Amsterdam en na de komende raadsperiode 2018-2022 tot een bestuurlijke fusie?’ De partij vindt de vraag te lang. „Maar het meest kwalijk is dat met deze vraag geen duidelijke beeld ontstaat van het draagvlak in Weesp voor Amsterdam of Gooise Meen als toekomstige partner voor Weesp. Mensen die ’tegen’ aankruisen hoeven niet vóór Gooise Meren te zijn. Ze kunnen ook voor een zelfstandigheid zijn of niet verder willen gaan dan een ambtelijke fusie met Amsterdam”, leggen de sociaaldemocraten uit.

Ook vindt de partij dat het referendum best eerder dan 21 maart gehouden kan worden. „Op die manier beïnvloedt het referendum de raadsverkiezingen zo min mogelijk. Het is daarbij goed te bedenken dat de ’oude’ raad over de bestuurlijke toekomst van Weesp beslist.”

Gisteren, 16:10

Zelfs de pizzabezorger durft de straat niet meer op

nieuwleestijd 2 min

Zelfs de pizzabezorger durft de straat niet meer op

2 min leestijd
Zelfs de pizzabezorger durft de straat niet meer op
© foto’s studio kastermans/leon dakkus
Met man en macht bezorgen de chauffeurs van Gooise Tafel, onder wie Arie Pieterse, de warme maaltijden bij klanten.

Dapper draait hij de Jan van der Heijdenstraat op. Voeten stevig naast zijn brommertje aan de grond om niet onderuit te gaan op het spekgladde sneeuwdek. Met een paar warme pizza’s achterop is Sander Bree (22) maandagmiddag rond lunchtijd op weg naar de Liebergerweg. Het weeralarm is inmiddels van kracht maar de bezorger van Domino’s Pizza aan de Havenstraat in Hilversum trotseert de sneeuwbui heldhaftig.

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

Bij de pizzabezorgdienst staat de telefoon roodgloeiend. Niemand wil de deur meer uit naar de supermarkt, dan maar een pizza aan huis. ,,Gekkenwerk is het”, zegt Bree. ,,Net besloten met de baas om voorlopig alleen nog lopend in de buurt te bezorgen. Het weer wordt nog slechter.” Hij heeft het nog nooit zo druk gehad op maandag. Tegen de kou is hij wel gewapend. Hij somt op: ,,Een thermoshirt, daarover mijn Domino’s T-shirt, dan een vest en mijn winterjas. Aan de onderkant een thermobroek, dan een joggingbroek, mijn Domino’s broek en een regenbroek. Snowboots en handschoenen.” Klanten hebben begrip dat hij stopt met bezorgen op de brommer, zegt de Hilversummer.

Gooise Tafel

Bij Gooise Tafel gaan de alarmbellen af als voor maandagmiddag opnieuw barre weersomstandigheden worden voorspeld. ,,Bij zo’n 150 ouderen in de hele regio bezorgen we elke avond een warme maaltijd. Die kunnen we natuurlijk niet in de steek laten”, zegt Anki Coumans, eigenaar van de maaltijdservice. Besloten werd om alle warme maaltijden al rond lunchtijd te bezorgen. De acht opgetrommelde chauffeurs zetten de schouders eronder en rijden de boerenkoolstamppot, de broccolischotel en de spareribs zo snel mogelijk uit. ,,Superblije gezichten”, zegt chauffeur Paul Schemkes die net uit Laren en Blaricum terugkomt. ,,Het was heel glad in de kleine straatjes. Daar is echt niet gestrooid.”

De Cocon

Bij Harro Koeleman van het opvanghuis voor dak- en thuislozen De Cocon aan de Neuweg in Hilversum is ’het volle bak’. ,,We hebben 37 plekken, inclusief zeven noodbedden van het Rode Kruis. Het is niet te doen nu buiten.” Hij is ’extra alert’ op bijvoorbeeld ’de kampeerders’ die er zelf voor kiezen buiten te bivakkeren. .,,Iedereen is in beeld. Niemand die onder de rader is.”

Alle middelbare scholen in de regio sloten de deuren vroegtijdig. Sneeuwvrij voor deze scholieren in Blaricum.
Alle middelbare scholen in de regio sloten de deuren vroegtijdig. Sneeuwvrij voor deze scholieren in Blaricum.

Middelbare scholen gingen maandagmiddag dicht in de Gooi en Vechtstreek. Johan Veenstra van het Comenius College in Hilversum: ,,Hebben we afgestemd met directeuren. We sturen de leerlingen naar huis zodat ze veilig thuis zitten als het om twee uur losbarst.” Ook buitenschoolse activiteiten zijn afgelast. ,,De uitvoering van een Frans toneelstuk door leerlingen van het Comenius samen met Gemeentelijk Gymnasium is doorgeschoven naar donderdag.” Scholengemeenschap Huizermaat liet maandagavond ook alle rapportgesprekken met ouders vervallen. Conciërge Hans Valkenburg van het Goois Lyceum aan de Vossiuslaan in Bussum was op code-rood-dag al om kwart over zes op school. ,,Om alles sneeuwvrij te maken. Eerst een partij zout laten intrekken en dan schuiven. Ik wil geen valpartijen en botbreuken.” Na het sluiten Hij lette er op dat na sluiting van de school alle leerlingen ook écht naar huis gingen. ,,Sneeuwballen gooien oke, maar een ijsbal in je gezicht is niet fijn. Die bruggertjes moet je beschermen.”

De vuilophalers van GAD Gooi en Vechtstreek haalden vanwege de weersomstandigheden maandagmiddag geen afval op in de hele regio. ,,Vanwege de veiligheid van onze medewerkers, maar ook vanwege de veiligheid op straat”, zegt woordvoerster Pauline Belt. ,,In de woonstraten is niet gestrooid en je bent gewoon blij dat je niet tegen een andere auto glibbert. Dat risico moet je niet willen lopen met zo’n wagen, het is gewoon te gevaarlijk.”

Bij goede weersomstandigheden wordt het afval maandag en dinsdag - als het dooit - opgehaald. Belt: ,,Dan wordt er langer doorgewerkt, eventueel ’s avonds ook nog”.

10 dec. 2017

’Winterfair afgelast door sneeuw? Waarom?’

nieuwleestijd 2 min

’Winterfair afgelast door sneeuw? Waarom?’

2 min leestijd
’Winterfair afgelast door sneeuw? Waarom?’
© Foto Studio Kastermans/Danielle van Coevorden
Ondanks het afblazen van de Winterfair was de kerstman van de partij. ,,Ze waren me vergeten af te bellen.”

,,Afgelast?! Lekker dan! Hadden ze wel eens beter mogen communiceren”, briest een verkleumde Kortenhoefse.

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

Door de sneeuwval is ze naar Landgoed Zonnestraal gefietst voor de Winterfair. ,,Heb je sneeuw op een kerstmarkt, blaas je de boel af. Belachelijk.” Roerend mee eens, zegt een Hilversums echtpaar. ,,Paniek om een beetje sneeuw. Sfeervol juist met een paar vuurkorven.”

Tranen

Zaterdag trok de Winterfair ondanks slecht weer nog 2500 bezoekers, maar gisteren werd het evenement afgelast. ,,Vanwege de veiligheid hebben we besloten de standhouders af te bellen. Met tranen in mijn ogen”, zegt Gera van Vliet van evenementenorganisatie Bruisend. ,,Sneeuw blijft op kramen liggen, die gaan doorzakken en dan breken de balken door. Te gevaarlijk en wij zijn verantwoordelijk voor de kosten. Het is heel vervelend, een grote strop, maar veiligheid voor alles. Het is code oranje hè, standhouders moeten ook nog naar huis.”

Met een verlaten circustent en afgebroken kramen ligt het terrein er triest bij. Het is een komen en gaan van bezoekers. Een deel begrijpt het besluit, maar het gros is teleurgesteld. Een echtpaar komt speciaal uit Haarlem naar Hilversum. ,,Ik heb nog gekeken naar de openingstijden. Geen woord over afgelasten. Meld het dan aan het begin van de weg op een bord, maar niks hoor.” Gera van Vliet zegt dat borden geen zin hebben. ,,Sneeuwen onder. En we hebben het ook gemeld op de Facebookpagina van Bruisend.”

Muts op en gaan

Wendy Gerritsen en Patrick Tebberman komen met rode wangen uit Bussum fietsen. ,,Ging prima. Muts op en gaan, jammer dat dit het resultaat is. Nu ja, óp naar de warme chocolademelk.” Brasserie Zonnestraal stroomt vol.

Joks Krommenhoek en Joost van Hattem warmen zich op aan de glühwein. Ze hadden via een post van een standhouder op social media ontdekt dat er geen kerstmarkt is, maar komen toch wandelen. ,,Hij meldde op Facebook: ’Kom ik met een volgeladen auto in Hilversum, gaat het niet door.’ Hij had er de pest in”, aldus het stel.

Sloffen

Een Kortenhoefse baalt stevig. ,,Ik heb gisteren sloffen op de Winterfair gekocht. Te klein! Ik wilde ze vandaag ruilen, geen Winterfair! Waarom? Door sneeuw! Leuk juist zo’n winters decor!” Klingelend komt de kerstman binnen. ’Ho ho ho, merry christmas allemaal’. Hij brengt de kerstsfeer er nog een beetje in. ,,Ze waren mij vergeten af te bellen.”

10 dec. 2017

Daling van criminaliteit in Huizen

nieuwleestijd 1 min

Daling van criminaliteit in Huizen

1 min leestijd
Daling van criminaliteit in Huizen

De criminaliteit in Huizen is - ten opzichte van de eerste drie kwartalen van 2016 - gedaald, maar er waren wel meer mishandelingen, gevallen van huiselijk geweld en diefstallen van motorvoertuigen.

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.

Al Abonnee?

Dit blijkt uit de cijfers van de politie die burgemeester Fons Hertog aan de raad heeft voorgelegd. Het totale criminaliteitscijfer is in Huizen met ruim veertien procent afgenomen. In de hele regio Gooi en Vechtstreek was die afname 8,7 procent. In positieve zin is onder meer de fikse daling van woninginbraken in Huizen opvallend. In de eerste drie kwartalen van vorig jaar waren dat er nog 189, waarvan 123 geslaagd. In dezelfde periode van dit jaar waren er nog ’slechts’ 122 inbraken in woningen, waarvan 69 met succes voor de daders. ,,De intensieve aanpak van het Woninginbrakenteam van de politie en de preventieve aanpak van de gemeente (voorlichting en diverse acties) werpt zijn vruchten af en wordt voortgezet”, meldt burgemeester Hertog.

Ook het aantal inbraken in auto’s daalde fors, van 161 naar 109 gevallen. Hertog: ,,De waarschuwingsacties in het hotspotgebied Nautisch Kwartier hebben resultaat gehad.” Naar beneden gingen ook de winkeldiefstallen (van 43 naar 29) en fietsendiefstallen (van 70 naar 51). Het lijstje met de belangrijkste delicten telt nog diverse andere, zij het wat kleinere, meevallers. Daarbij gaat het onder meer om vernielingen en meldingen van jongerenoverlast.

Daar staan enkele tegenvallers tegenover. Zo waren er dit jaar meer gevallen van huiselijk geweld te betreuren (32 in plaats van 29). Dat ook het aantal geweldsdelicten is toegenomen is te wijten aan de stijging van het aantal mishandelingen (van 64 naar 79). Volgens de politie gaat het daarbij om ’eenvoudige mishandeling, die vooral voorkomt tijdens en na het uitgaan in het weekend’. De gemeente overlegt nu met politie en horecaondernemers in het Graaf Wichman-complex over een gezamenlijke aanpak tijdens de weekeinden.

’Enigszins zorgelijk’ noemt Hertog de opvallende toename van het aantal diefstallen van motorvoertuigen in Huizen. In de eerste drie kwartalen van 2015 waren dat er nog maar vier. In 2016 ging dat omhoog naar tien. Om dit jaar verder te stijgen naar vijftien. De burgemeester vermoedt dat het hier gaat om een ’licht waterbedeffect’: inbrekers die hun activiteiten verleggen.

9 dec. 2017

Anna’s Hoeve komt tot leven

nieuwleestijd 3 min

Anna’s Hoeve komt tot leven

3 min leestijd
Anna’s Hoeve komt tot leven
© foto studio kastermans/leon dakkus
In 2020 moet nieuwbouwwijk Anna’s Hoeve aan de oostkant van Hilversum helemaal klaar zijn.

De laatste kavels om vrij op te bouwen in Anna’s Hoeve in Hilversum zijn (onder optie) verkocht. Bijna drie jaar nadat de eerste paal de grond in ging komt de nieuwe wijk tot leven. De familie Van Overbeek sliep vannacht voor het eerst in hun nieuwe huis. Met uitzicht op Anna’s Berg.

Verder Lezen?


Registreer en krijg gratis toegang tot onze beste artikelen.