Henske Jakobs van Voedselbank dolblij met titel De Gooi- en Eemlander van 2017

Dit artikel krijgt u cadeau van ons

2 min leestijd
Henske Jakobs van Voedselbank dolblij met titel De Gooi- en Eemlander van 2017
© Foto Studio Kastermans/Leon Dakkus
Henske Jakobs en redactiechef Peter Schat.

De kersverse Gooi- en Eemlander van 2017 Henske Jakobs vertilt zich zowat als redactiechef Peter Schat haar de bronzen ’Krantenlezer’ overhandigt. „Wat is-ie zwaar!”, lacht Jakobs, coördinator ’uitgiftepunt Hilversum’ van Voedselbank Gooi en Omstreken.

Stralend neemt ze trofee, bloemen en geldprijs van vierhonderd euro in ontvangst tijdens de huldiging in de Voedselbank aan de Oosterengweg. „Zonder goed campagneteam was het niet gelukt”, wijst ze naar vriendin Annemieke Duijf, afgevaardigde van het promotieteam. ,,’Je moet er tegenaan, Henske!’, zei ik toen ze was genomineerd. ’Dit is reclame voor de Voedselbank’. We wilden echt dat ze zou winnen. Ze verdient het, een prachtvrouw”, zegt Annemieke Duijf.

Er is geknokt via social media en andere kanalen om stemmen binnen te slepen. Jakobs: ,,Het begon als een spel, maar het werd steeds leuker. Ik werd fanatieker. Je staat er mee op en gaat er mee naar bed. Ineens was ik heel actief op Facebook. We bléven mensen berichten sturen en wakker houden. Ik heb de hele contactenlijst in mijn telefoon ge-appt. Toen heb ik de telefoon van mijn man gepakt en ook al zijn contacten een bericht gestuurd. Een tante in Londen, familie in Amerika, netwerken van mijn zoon en dochter, mijn moeder; zoveel mensen hebben op me gestemd.”

Tekeer gegaan

De verkiezing mondde uit in een spannende strijd tussen haar en maatschappelijk ondernemer Siebe Martijn Groenendijk, beiden uit Hilversum. Met een verschil van maar negen stemmen won de hartelijke, verbindende ’moeder van de Voedselbank’ Jakobs. ,,Het was hij of ik. Ik wil hem graag ontmoeten. Wij zijn allebei tekeer gegaan”, zegt ze.

Doorslaggevend waren 42 schriftelijke stemmen die de 82-jarige oud-voedselbankvrijwilliger Aad de Vries op de Hilversumse redactie afleverde. ,,Zo bijzonder. Hij heeft allemaal mensen gebeld en is fietsend stemmen gaan ophalen.”

Verse producten

Zelf strikte ze een groothandel die de geldprijs verdubbelt. Ook autobedrijf Stam Renault en ID Makelaars doen een duit in het zakje. „Een mooi bedrag. Ik gebruik het om verse producten voor de Voedselbank te kopen: kaas, melk, eieren, fruit.”

Nog andere wensen? „We hebben een nieuwe koeling nodig, die we hebben bevriest het voedsel. Ook hebben we een schreeuwend tekort aan halal-producten. Én we zoeken een gastvrouw voor de koffiehoek.”

Vijf jaar geleden meldde Henske Jakobs zich aan als vrijwilliger bij de Voedselbank, naast haar reguliere baan. „Toen de kinderen ongeveer tegelijk op wereldreis gingen, dacht ik: wie moet ik nu mijn liefde gaan geven?” Alle reacties op haar nominatie en nu de titel raken de Hilversumse diep. „Klanten, collega’s, vrienden, zus, familie, sportclub, Heelo; iedereen leeft mee. Normaal besef je niet dat mensen zo op je gesteld zijn. Je doet het gewoon.” Ze voelt zich een soort ’jarig maal tien’. „Ik ben vooral blij dat het aandacht voor de Voedselbank oplevert.”