Zwart-wit: Opheffen

Zwart-wit: Opheffen
© Foto Hans van Weel
Eric Kok

De druiven zijn zuur voor de PvdA. Hebben de sociaaldemocraten vier jaar meegeholpen dit land weer boven Jan te krijgen, worden ze bij de verkiezingen bijna weggevaagd. Afgestraft voor de samenwerking met de VVD.

De partij heeft nu niets meer te zoeken in de regering. Wie zo veel verliest, heeft niets te vertellen. Zelfs minder dan een kleinere partij als de ChristenUnie.

In de luwte van de oppositie kan de PvdA zich hergroeperen en zich herbezinnen. Er zullen koppen rollen, er zullen kritische analyses verschijnen en er zullen veranderingen voorgesteld worden.

Minister Plasterk suggereerde gisteren: fuseren met GroenLinks. Dat is geen gekke gedachte: onze columnist Chris Aalberts opperde het zaterdag ook al. De inhoudelijke verschillen met GroenLinks zijn namelijk niet zo groot. Partijleider Asscher is er nog niet voor.

De PvdA doet er het beste aan om zich op te heffen. Het zetelverlies is geen uitzondering. De partij dankt de uitschieters aan populaire lijsttrekkers als Bos en Samson, die van de verkiezingen een soort premiersstrijd wisten te maken. Maar de machtsbasis is weggevallen, die stamt uit de tijd van de verzuiling van begin vorige eeuw. De PvdA trekt alleen nog oudere kiezers. Op links zijn er inmiddels zo veel alternatieven, dat de partij overbodig is.

Wil je niks missen van De Gooi- en Eemlander? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws