Wilders: ’Enge woorden’ van Rutte

Premier Mark Rutte gebruikt ,,heel enge woorden" als hij zegt dat met de verkiezingen het verkeerde soort populisme is gestopt. Dat zei PVV-leider Geert Wilders in een eerste reactie op de voorlopige prognose van de uitslag. ,,Ik begrijp niet zo goed wat hij bedoelt. Zijn er dan goede en slechte populisten?", zei Wilders. Hij voegde eraan toe: ,,Rutte is nog lang niet van mij af.''

Wilders denkt dat hij misschien wel invloedrijker is dan ooit. ,,Andere partijen hebben standpunten van ons overgenomen. Of ze het uitvoeren is een tweede." De PVV komt in de voorlopige prognose van het ANP uit op negentien zetels. Dat betekent een winst van vier.

Hij vindt niet dat de uitslag voor zijn partij tegenvalt. ,,Het zijn niet de dertig zetels waarop ik had gehoopt. Maar ik behoor tot de winnaars." Hij is tevreden dat na een paar verloren verkiezingen zijn Partij voor de Vrijheid ,,eindelijk weer heeft gewonnen".

Wilders zei verschillende malen beschikbaar te zijn voor een kabinet. ,,Ik ben beschikbaar. Ik heb dat altijd gezegd. Ik wil dat graag." Als dat niet gaat gebeuren gaat hij ,,keihard oppositie" voeren en ervoor ,,zorgen dat die patriottische lente alsnog gaat plaatsvinden".

Wil je niks missen van De Gooi- en Eemlander? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws