Veel te weinig plasplekken in uitgaansgebieden stad

Veel te weinig plasplekken  in uitgaansgebieden stad
© Archieffoto Hielco Kuipers
Leiden heeft een echt openbaar toilet in de Kapelstraat.

Het is droevig gesteld met openbare toiletten in uitgaansgebieden. Steden als Alkmaar, Hoorn, Haarlem, Leiden en Hilversum komen niet eens aan vijf openbare toiletten. Dat vraagt om wildplassen in de nachtelijke uurtjes.

Deze plasgegevens zijn ontleend aan de HogeNood-app die alle openbare toiletten in Nederland en België in kaart heeft gebracht. De app werd zes jaar geleden bedacht door studenten bedrijfskunde Bastiaan Meindersma, Brian Vink en Hjalmar Duif uit Heerhugowaard.

Met de HogeNood-app kun je de snelste weg vinden naar een toilet in de buurt. Duif en consorten wonnen er de publieksprijs mee tijdens de Nationale App Prijs.

,,Er is een grote groep van wel een miljoen mensen in Nederland met grote plasproblemen. Bij hoge nood verkeren die echt in nood’’, zegt Hjalmar Duif.

In Nederland zijn zo’n 6400 publiek toegankelijke toiletten. Dit betekent één publiek toilet per 2678 Nederlanders. De HogeNood-app biedt een overzicht van ruim 5300 gecontroleerde toiletlocaties in Nederland en België. Inclusief informatie over de afstand, toegankelijkheid (babyverschoonplekken, rolstoelen) openingstijden en eventuele kosten van toiletbezoek.

De HogeNood-app onderscheidt openbare en semi-openbare toiletten. ,,Je hebt puur openbare toiletten zoals ’de krul’ (urinoir) op straat in Amsterdam en toilethokjes in de openbare ruimte. Daar zijn er niet veel van, want zo’n toiletgebouwtje kost gauw meer dan een ton.’’

De kracht van de plas-app moet daarom vooral komen van semi-openbare toiletten in benzinestations, warenhuizen en horeca. ,,We benaderen bedrijven en instellingen om hun toilet toegankelijk te maken. Zodat je dus een café kunt binnenstappen om even te plassen en dan niet raar wordt aangekeken of dat je eerst iets moet bestellen.’’

Duif ziet grote verschillen tussen steden en dorpen. In Amsterdam en Rotterdam zijn veel meer openbare toiletten, maar die zijn vooral op mannen gericht. In het uitgaansleven wordt het probleem om een toilet te vinden groter. Discotheken hebben deurbeleid zodat je niet zomaar even naar binnen kunt om de hoge nood op te lossen. ,,Dan blijkt het overal lastig. In andere landen is dat veel beter geregeld. Duitsland en Groot-Brittannië hebben verhoudingsgewijs veel meer openbare toiletten dan Nederland.’’

Groen of rood

Op de HogeNood-app kun je zien of het toilet op dat moment open is (een groen vlaggetje) of dicht (een rood vlaggetje). ,,Als het oranje is, dan zijn de openingstijden onduidelijk. Het is een gecompliceerde app, maar we proberen de betrouwbaarheid te garanderen. Als je met hoge nood ergens naartoe loopt moet je zeker zijn dat je daar ook kunt plassen.’’

Nationale Plasdag

Donderdag is het Nationale Plasdag, een initiatief van de Continentie Stichting Nederland. In Nederland hebben ruim 3,5 miljoen mensen plasklachten. Uit onderzoek blijkt dat de klachten grote invloed hebben op hun dagelijks leven. Veel mensen durven de deur niet zomaar uit.

Wil je niks missen van De Gooi- en Eemlander? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws