’Slimme meter wordt beïnvloed’

’Slimme meter wordt beïnvloed’
© Foto: ANP
Plaatsing slimme meter.

Veel van onze lezers hebben de afgelopen maanden geklaagd over hoge rekeningen, na plaatsing van een slimme meter. Misschien komt het door fouten in de meting.

Vorige week lekte via Dagblad Tubantia uit dat onderzoekers aan de Universiteit Twente en de Hogeschool Amsterdam aangetoond hebben dat veel moderne elektronica, zoals dimmers, opladers en led-lampen een verstorende werking kunnen hebben op de stroommeting van deze zogenaamde statische meters. Het verbruik zou te hoog worden geregistreerd.

Een contra-expertise zou het gelijk van het onderzoek hebben aangetoond. Netbeheer Nederland zegt in de krant in een reactie dat de afwijkingen alleen plaatsvinden in uitzonderlijke omstandigheden en alleen bij oudere meters, die nu niet meer geïnstalleerd worden. Digitale meters zijn altijd statische meters. Wanneer gegevens automatisch worden uitgelezen en doorgegeven is sprake van een slimme meter. Universiteit Twente wil ondanks de publiciteit inhoudelijk niet reageren, totdat een artikel is verschenen in een wetenschappelijk tijdschrift.

Binnenkort besteden we op de ombudspagina aandacht aan de reacties van lezers op onze oproep van vorig jaar. In veel gevallen was sprake van een forse stijging van het verbruik na plaatsing van een slimme meter. Verklaring was toen dat de oude meter te weinig zou hebben geregistreerd.

De Ombudsman helpt lezers die klemlopen in onwil en onverschilligheid. Hulp nodig? Mail ons HIER?

Wil je niks missen van De Gooi- en Eemlander? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws