Provincie vergoedt fruitschade alsnog

Provincie vergoedt fruitschade alsnog

De provincie Noord-Holland gaat 60 procent vergoeden van de getaxeerde schade die vogels veroorzaken aan zacht fruit en pit- en steenvruchten. Aanleiding is een recente uitspraak van de Raad van State.

Bescherming tegen fruitschade door dieren is primair de verantwoordelijkheid van de fruitteler zelf. Maar dit geldt deels voor schade die wordt veroorzaakt door beschermde diersoorten.

Wanneer er beperkingen zijn aan de legale mogelijkheden om teelt te beschermen tegen beschermde vogelsoorten, komen fruittelers in aanmerking voor een tegemoetkoming.

In 2015 besloot Noord-Holland dit af te bouwen. Kregen fruittelers in 2015 bij schade nog een tegemoetkoming van 60 procent en in 2016 30 procent, in 2017 zou niets meer worden uitgekeerd.

Fruittelers waren het hier niet mee eens en startten een juridische procedure. De Raad van State oordeelde dat een tegemoetkoming van minder dan 60 procent van de getaxeerde schade een onevenredig zware last is voor fruittelers. De provincie gaat nu toch 60 procent van de schade vergoeden. Al eerder gemelde schades uit 2016 en 2017 kunnen ook rekenen op een dergelijke vergoeding.

Wil je niks missen van De Gooi- en Eemlander? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws