Politie Noord-Holland rolt phishing-bende op, huiszoekingen in Hoofddorp

Politie Noord-Holland rolt phishing-bende op, huiszoekingen in Hoofddorp

De politie Noord-Holland heeft een phishingbende opgerold. Bij het onderzoek naar de verdachten werden ook huiszoekingen gedaan in Hoofddorp.

De bende zou zijn opgerold door een zogeheten cybercrimeteam van de politie Noord-Holland. De groep opereerde vanuit Nederland en richtte zich voornamelijk op België, onder meer Antwerpen, Hasselt en Brussel.

Er zijn zes Nederlandse verdachten in de leeftijd van 20-30 jaar aangehouden. Er zijn acht huiszoekingen geweest in Almere en Hoofddorp. Twee verdachten waren op het moment van de huiszoekingen in het buitenland. Zij worden later gehoord.

De groep richtte zich vanuit Nederland richtten op Belgische Banken en Belgische slachtoffers. Een van de werkwijzen was dat slachtoffers bijvoorbeeld een nep-SMS kregen, die afkomstig leek van hun bank.

In de fake-SMS stond dat ze in verband met veiligheidsproblemen een nieuwe app moesten downloaden op hun telefoon. De link voor deze ‘nieuwe app’ stond in de door de criminelen gestuurde SMS.

Indien mensen hierop klikten, kregen de criminelen toegang tot hun bankgegevens en werd geld van hun rekening overgeboekt of opgenomen. Maar ook werden er middels hacken creditcards en bankpassen besteld op naam van anderen.

Bij de huiszoekingen is er voor ongeveer 43.000 euro cashgeld in beslag genomen maar ook drugs (XTC, hash), drie nepvuurwapens, echte 9mm patronen, Belgische bankpassen, gebruikte en nieuwe computers nog in de verpakking en telefoons.

Ook werden door de groep via Instagram in België zogenaamde moneymules (geldezels) geronseld. De moneymules waren veelal jongeren wiens bankrekening en bankpas tegen een vergoeding werden gebruikt om het buit gemaakte geld door te sluizen of te cashen uit de geldautomaat.

In één woning werden daarnaast zoveel andere goederen in beslag genomen dat een extra politiebus gebeld moest worden die nodig was om alles af te voeren.

De verdachten moeten zich in eerste instantie in België voor de rechtbank verantwoorden waarbij de maximale straf voor dit soort feiten 5 jaar bedraagt.

Wil je niks missen van De Gooi- en Eemlander? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws