’Overheid wil goedkoop van gestrande potvis af’

’Overheid wil goedkoop van gestrande potvis af’
© ANP
Een aangespoelde potvis ligt op het strand van Domburg.

De Nederlandse overheid wil met het nieuwe walvissenprotocol goedkoop van gestrande potvissen af. Dat zegt directeur Geert Vons van natuurbeschermingsorganisatie Sea Shepherd. Marien bioloog Lonneke IJsseldijk bestrijdt dit.

Vons reageert op de pas gepubliceerde ’leidraad stranding grote walvisachtigen’ waarin ook wordt gedacht aan het ’euthanaseren’ van aangespoelde walvissen met explosieven. Een dodelijke lading kruit moet dan met een explosie het hart uitschakelen.

,,De algemene tendens van het protocol lijkt nog steeds niet als prioriteit te hebben het redden van een gestrand zoogdier, maar eerder; hoe komen we hier zo snel mogelijk van af’’, zegt Vons.

Te snel

Volgens Sea Shepherd dat internationaal de strijd aanbindt met walvisjagers en overal opkomt voor walvisachtigen, wordt te snel aan euthanasie gedacht omdat in het protocol een termijn van 12 uur staat.

,,Dat is precies de termijn tussen twee getijden in. Als een walvis ongelukkig strandt bij hoog water, moet je meer tijd nemen om deze terug naar zee te kunnen brengen. Dit is echt een belachelijke termijn. Het lijkt er op dat de overheid met zo min mogelijk kosten zo snel mogelijk van gestrande potvissen af wil’’, aldus Vons.

Hij ergert zich er aan dat in het protocol ,,wel de veiligheid van omstanders wordt genoemd, maar ik heb zo snel nergens iets kunnen lezen over belang van het zeezoogdier.’’

SOS Dolfijn dat gestrande walvisachtigen (veelal bruinvissen en dolfijnen) opvangt, neemt de termijn van 12 uur als een gegeven waar ze mee moeten werken.

,,Dat is onderzocht door pathologen die constateren dat de processen in een dier in die periode doorgaan en dat de overlevingskansen bij terugzetten in zee niet succesvol zijn’’, aldus Jolanda Meerbeek van het kennis- en opvangcentrum voor walvisachtigen in de Noordzee.

Marien bioloog Lonneke IJsseldijk van de Faculteit Diergeneeskunde (Universiteit Utrecht) doet onderzoek naar walvissen en zet vraagtekens bij de uitlating van Sea Shepherd. Het welzijn van de dieren staat volgens haar wel degelijk voorop. Zo wordt gekeken of een dier niet gewond is of heel mager oogt en of het wel een geschikte kandidaat is om terug te worden geplaatst in zee.

Diepduiker

,,Daarbij is de diersoort enorm bepalend: een diepduiker zoals potvis of spitssnuitdolfijn vindt wellicht nog steeds zijn weg niet naar de Atlantische oceaan als ie bij Scheveningen terug de Noordzee in geduwd wordt. Voordat op het ‘euthanasie knopje’ wordt gedrukt zullen altijd gesprekken plaats vinden met experts. Een richtlijn is een richtlijn, en niet meer of minder’’, zegt IJsseldijk.

Haar ervaring leert overigens dat een dier dat terug geduwd kan worden een stuk goedkoper is voor gemeente of ministerie. ,,Maar met kans dat je het ‘probleem’ verplaatst. Zo zijn eerdere ‘geredde’ dieren later in Duitsland en Denemarken dood gevonden.’’

Wil je niks missen van De Gooi- en Eemlander? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws