Ontwikkelaar turbines getijdenenergie financieel in zwaar weer

Ontwikkelaar turbines getijdenenergie financieel in zwaar weer
© Foto HMC
Turbines van Tocardo in de Afsluitdijk bij Den Oever.

Tocardo International, de Nederlandse ontwikkelaar van turbines voor getijdenenergie, is financieel in zwaar weer terecht gekomen. Het bedrijf heeft uitstel van betaling gekregen. Oprichter en directeur Hans van Breugel houdt hoop op een goede afloop.

Het in Den Oever gevestigde Tocardo gold als een van de grote beloftes op het gebied van duurzame energie. Het bedrijf dat in 2008 werd opgericht, had de ambitie om in 2020 een omzet te halen van 150 miljoen euro en 500 werknemers in dienst te hebben.

Kofi Annan

Het bedrijf ontwikkelt turbines die eb en vloed gebruiken voor de opwekking van elektriciteit. Het concept is simpel. Je laat water langs de bladen stromen en je wekt energie op. Hoe simpel het idee ook: er was wereldwijde belangstelling voor Tocardo. Onlangs werden de turbines in de Afsluitdijk nog bekeken door een internationale delegatie met Kofi Annan (voormalig secretaris-generaal Verenigde Naties) tijdens een innovatie-evenement.

Problemen

,,Je kunt je niet voorstellen dat een bedrijf als Tocardo het niet haalt’’, zegt Van Breugel, die bevestigt dat er acute financiële problemen zijn. De afgelopen jaren waren er problemen met grootaandeelhouders. Het Schiedamse offshorebedrijf Huisman nam in 2012 een groot belang in het bedrijf, maar in 2016 stootte Huisman het belang weer af.

Het Canadese Tribute Resources heeft 46 procent van de aandelen in handen. De grootaandeelhouder zou ook de overige aandelen overnemen, maar die transactie blijkt te zijn afgeketst. Van Breugel wil niet ingaan op de redenen hiervoor. En een uitgifte van vijfhonderd obligaties à tienduizend euro in mei vorig jaar, werd ook al geen groot succes. Uiteindelijk moest de emissie worden ingetrokken.

Mooie projecten

En dat terwijl het volgens Van Breugel met het bedrijf wel goed gaat. ,,We zijn met mooie projecten bezig in Canada, Engeland en Nederland.’’ Hij doelt onder meer op de turbines in de Oosterscheldekering. Daarnaast moet er op de Afsluitdijk een energiecentrale komen waar met onderwaterturbines, zonnecollectoren, windmolens en batterijen ’groene’ stroom wordt opgewekt én opgeslagen. ,,Dat gaat de goede kant op. Dit jaar willen we met de bouw starten.’’

Omdat er nu te weinig geld is om door te gaan, wordt nu naarstig gezocht naar nieuwe investeerders. Van Breugel heeft goede hoop dat deze binnen enkele weken worden gevonden. ,,Er is interesse van partijen. Dit is een fantastisch bedrijf en ook de mensen zijn nog steeds gemotiveerd.’’

Wil je niks missen van De Gooi- en Eemlander? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws