Onderzoek naar garnalen vissen met elektriciteit

Onderzoek naar garnalen vissen met elektriciteit
© HMC
Een pulskor.

Platvis zoals tong en schol wordt al volop gevangen met sleepnetten die zijn uitgerust met elektriciteitsdraad; een pulskor. Nu gaan ook garnalenvissers volgen.

Wageningen Universiteit doet dit najaar, in opdracht van Economische Zaken, onderzoek op tien garnalenschepen die worden uitgerust met elektrisch vistuig. Die vorm van visserij die goed is voor het milieu is binnen Europa nog omstreden. Onderzoekster Nathalie Steins van Wageningen Universiteit verwacht dat haar onderzoek naar pulsvisserij door garnalenvissers, zal bijdragen aan het dossier over elektrisch vissen.

Bij pulskorvisserij op platvis zijn de zware wekkerkettingen van de traditionele boomkor vervangen door sleepdraden waar stroomstoten (pulsen) doorheen lopen. De vis die op de bodem ligt, wordt door de stroomstootjes niet gedood of verdoofd, maar alleen opgeschrikt. Hierdoor is het brandstofverbruik bij vissen met de pulskor veel lager dan bij gebruik van kettingen.

Andere voordelen zijn een geringere verstoring van de bodem, minder bijvangst en een grotere opbrengst. De garnalenkor is lichter uitgevoerd dan een boomkor voor platvis. Hier worden touwen met rubber klossen over de bodem gesleept. Ook die worden nu vervangen door een ’pulskor’.

Er wordt onderzoek gedaan naar vangstverschillen (met en zonder stroom), bodemleven en of met dit systeem ook in Natura 2000 gebieden kan worden gevist. Het onderzoek wordt samen met Belgische en Duitse visserijinstituten uitgevoerd.

Wil je niks missen van De Gooi- en Eemlander? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws