Oefenen met een tanker in nood voor Zandvoort [video]

Oefenen met een tanker in nood voor Zandvoort [video]
Duidelijk erbij vermelden dat het een oefening is.

Een vliegtuig en helikopters in de lucht. Rook van een chemicaliëntanker voor de kust tussen IJmuiden en Zandvoort. Een gat in de romp, het schip maakt slagzij. KNRM-boten van Noordwijk tot IJmuiden rukken uit. Hier is het goed mis.

Maar niet echt, gelukkig. Redden moet je blijven oefenen en dat doet de KNRM met grote Search and Rescue-oefeningen zo’n zes keer per jaar.

Aan boord van het ’incidentschip’, in dit geval een rol voor betonningsvaartuig Rotterdam van Rijkswaterstaat is een explosie geweest, zo meldt kapitein Leo Tanis rond zes uur aan de kustwacht. Er zijn twaalf bemanningsleden aan boord van wie er zes gewond zijn.

Maar hoe weet je als redder wat iemand mankeert? In dit geval staat het op kaartjes die vóór de oefening en ná de macaronimaaltijd aan boord worden uitgedeeld. „Een hersenbloeding…, wat voor jou Andries?”, zegt oefencoördinator Peter Reimert uit Haarlem. Andries doet het graag. „Doe mij maar een gebroken been of enkel”, zegt Luc Zuuring uit Den Helder. Zelf ook KNRM’er zoals alle ’slachtoffers’ aan boord. De ene keer zijn ze bij een oefening redder en nu spelen ze aan de andere kant. Bij Luc zit de KNRM al 45 jaar ’in de familie’. De grootvader en vader van Luc gaven het stokje nu door aan hem.

Reddersverhalen

De KNRM- slachtoffers graaien nog wat briefjes met verwondingen uit de doos. Van blind door koelwater tot rugklachten. „De keuze is reuze”, zegt Peter. En als je niet meer je rol wilt spelen, moet je drie keer afkloppen. Net judo, maar dan anders.

Aan boord rollen voor de actie begint de reddersverhalen over tafel. Afgelopen weekeinde werd nog naar een stoffelijk overschot gezocht door de redders uit Blaricum/Huizen, vertelt Michiel. Andries vertelt een droef verhaal van een springer van een brug. Poging tot zelfmoord, maar hij brak zijn enkels op het water en werd gered. „Kwam hij later toch nog bedanken.”

Even nadat de melding aan de Kustwacht is gedaan – met duidelijk erbij vermeld dat het om een oefening gaat – meldt zich een marinehelikopter die in de lucht hangt. Leuk aangeboden, maar dit is dus een oefening…

Den Helder Rescue wil van alles weten van de kapitein, maar die zegt: „We kunnen weinig verkennen want er zijn weinig mensen over, we maken slagzij en de lenspompen doen het niet.”

Op een ander marifoonkanaal wordt de redders aangeraden om het schip vanuit het Oosten te benaderen in verband met giftige dampen.

Slagzij

Het schip maakt echt wat slagzij door met de ballasttanks te spelen.

Het kustwachtvliegtuig bereikt binnen 25 minuten het noodschip. Even later hangen er twee helikopters in de lucht. Een Engels sprekende Fransman wordt aan boord gehoist (getakeld), die gaat op onderzoek uit.

Vanuit Zandvoort, IJmuiden en Noordwijk snellen reddingboten toe. Volgorde van binnenkomst: Zandvoort, Noordwijk, IJmuiden. Wijk aan Zee komt later, die gaan eerst nog naar een echte redding, een gevalletje kitesurfer.

Aan boord wemelt het even later van de redders. In de weer met een brancard, water uit het schip pompen, er wordt gehoist met de heli en de rest gaat aan boord van een reddingboot. Operatie geslaagd om kwart voor acht, maar er valt vast nog wat te verbeteren. Blijven oefenen, kortom.

Wil je niks missen van De Gooi- en Eemlander? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws