Naar geuzenopera mag je op je slippers [video]

Naar geuzenopera mag je op je slippers [video]
© Foto Studio Kastermans/Leon Dakkus
Vaklieden krijgen bij de opbouw van het containertheater hulp van studenten.

Alles is groot en ruim op de voormalige vliegbasis Soesterberg. Ook de luifel van het Nationaal Militair Museum (NMM). Normaal staan er oude toestellen van de luchtmacht onder, nu raakt het er steeds voller met zeecontainers en theaterapparatuur. Nog even en hier wordt Thijl opgevoerd, een opera van eigen bodem.

Het duurt even voor student geneeskunde Petra Sanders (21) bij de les is. De officiële persvoorlichter van geuzenopera Thijl is een op een statief geplaatste minuscule camera aan het instellen. ,,Dat wordt de timelapse van de opbouw’’, knikt ze.

Logisch natuurlijk. De schouwburg voor 750 toeschouwers die hier in de buitenlucht verrijst is al een spektakelstuk op zich.

Industrieel

Dat komt vooral door het gebruik van industrieel ogende zeecontainers. ,,Mooi contrast met de verfijning van de opera’’, vindt Sanders. 87 van die metalen joekels zijn er nodig. Voor de achterwand, een zijwand en als achterkant van podium en decor.

Ideetje van creatief productiebureau Spektakels. Dat had de smaak toch al te pakken, qua containers. ,,Gebruikten we ook bij musical ’The Color Purple’ op de NDSM-werf (in Amsterdam Noord, red.)’’, zegt een medewerker van dit bedrijf. ,,Origineler dan een festivaltent. Hij en zijn collega’s zitten noodgedwongen aan de koffie op de vroegere taxibaan voor militaire vliegtuigen. ,,We wachten nog op twintig containers. Ik vrees dat dat vandaag niet meer gaat lukken.’’

Wat wel lukt, is het ophijsen van vele tientallen theaterlampen. Die worden bevestigt aan veilige ankerpunten van de staalconstructie van de gitzwarte reuzenluifel.

Hoog

,,Dertien meter hoog. Je moet niet bang zijn. Oei, heeft die man in de hoogwerker zijn veiligheidsvest wel om?’’, zegt Anne Nelissen (21) verschrikt. De student media en cultuur coördineert de opbouw.

Ze wordt geassisteerd door zeven andere studenten. Die pik je er zo uit tussen alle felgele en -oranje hesjes. Niet eens door hun leeftijd, wel omdat ze gewoon niet de ervaring hebben. Sanders: ,,Het project is voor ons heel erg leerzaam, maar we krijgen er geen studiepunten voor. Anne en ik hebben onze studie allebei een half jaar stopgezet, de helft van het bestuur van de stichting Thijl studeert zelfs een heel jaar niet.’’

De show op de vliegbasis vormt het vijfjaarlijkse hoogtepunt waar het Utrechtsch Studenten Concert. Dat bestaat 195 jaar en is het oudste symfoniekorkest van het land. Leden doen allerlei studies, meestal juist geen conservatorium. ,,Voor hen is het too much’’, zegt Nelissen. In 2013 werd ’Das Rheingold’ van Wagner uitgevoerd in het ruim van een rijnaak.

Geuzenkamp

Wat verloren staan drie legertenten op het lege grasveld naast het betonnen platform. Een ervan doet dienst als koffietent. ,,Dit wordt ons festivalterrein, ons geuzenkamp’’, glunderen de studenten. Op de dagen van de negen voorstellingen kan publiek hier alvast in de stemming komen. ,,Er spelen bandjes, er staan foodtrucks. En dan ’s avonds naar de opera. Niet in je nette jurkje, naar Thijl mag je op je teenslippers.’’

Wil je niks missen van De Gooi- en Eemlander? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws