Kliniek waar Michael P. verbleef ’een gevaarlijk drugshol’

Kliniek waar Michael P. verbleef ’een gevaarlijk drugshol’
© Archieffoto: ANP
Exterieur van de psychiatrische kliniek Altrecht Aventurijn.

Een gevaarlijk drugshol waar zowel medewerkers als bewoners zich vaak onveilig voelden. Zo omschrijven ex-delinquenten en advocaten de kliniek waar Michael P. (27) verbleef, de man die wordt verdacht van betrokkenheid bij de verdwijning van Anne Faber.

„In geen penitentiaire instelling of kliniek waar ik heb gezeten was het zo erg. Je kon er alle drugs krijgen en iedereen liep er in en uit”, zegt een ex-gedetineerde die er vier maanden zat.

De strafrechtadvocaat Niek Heidanus herkent zich in de verhalen. „Ik had een cliënt die gevoelig was voor drugs en daar zelf weg wilde. Hij omschreef Aventurijn als een complexe omgeving.” De forensische afdeling wil nergens op reageren.

P. ging vanuit de PI Vught naar Den Dolder. De directeur van de gevangenis besloot hiertoe na advies van het OM en het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie. Dit gebeurt als er grote zorgen zijn over een delinquent.

De Dienst Justitiële Inrichtingen verleende uiteindelijk toestemming voor het onbegeleide verlof vanuit Aventurijn. Wanneer dat was willen het OM en de DJI niet zeggen. De vrijheden kreeg P. omdat Aventurijn vond dat hij vooruitgang boekte.

De forensisch psychiatrische afdeling zorgt al langere tijd voor grote onrust in de omgeving. Hoewel de instelling er al was voor de huidige bewoners werden geboren, is voor veel omwonenden de maat vol.

„We roepen al langer dat we ons onveilig voelen”, vertelt een man die zijn naam niet wil vertellen, maar zo’n vierhonderd meter van het complex woont. „Natuurlijk: deze mensen hebben hulp nodig, en moeten ergens worden opgevangen. Maar blijkbaar zitten er ook echt harteloze criminelen.”

Wil je niks missen van De Gooi- en Eemlander? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws