Hoofddorper opgepakt voor DDoS-aanvallen, twaalf verdachten in Noord-Holland

Hoofddorper opgepakt voor DDoS-aanvallen, twaalf verdachten in Noord-Holland

Een 22-jarige man uit Hoofddorp is dinsdag bij een inval in een woning in Hoofddorp door het zogeheten Cybercrimeteam Noord-Holland van de politie aangehouden. De politie heeft nog twaalf verdachte Noord-Hollanders op het oog.

De Hoofddorper wordt ervan verdacht meerdere DDoS-aanvallen te hebben uitgevoerd op verschillende bedrijven en instellingen.

De aanhouding houdt verband met de internationale actie ‘Operation Power Off’. Belangrijkste wapenfeit van die operatie was het vorige maand oprollen van Webstresser.org; een website waar tegen lage prijzen krachtige DDoS-aanvallen konden worden gekocht.

De aangehouden Hoofddorper was een gebruiker van deze site. Hij heeft met Webstresser een hostingbedrijf met 450 domeinnamen van ongeveer 250 klanten aangevallen.

Daardoor waren de websites, mailboxen en/of webapplicaties van deze bedrijven slecht of helemaal niet bereikbaar. Hierdoor is financiële schade ontstaan.

Het gaat volgens de politie om gedupeerden uit het midden- en kleinbedrijf, niet om grotere DDoS-aanvallen op bijvoorbeeld banken of de Belastingdienst.

Bezoekje

Nog twaalf Noord-Hollanders worden verdacht van het gebruiken van Webstresser.org om DDoS-aanvallen te plegen.

,,Deze verdachten kunnen net als de man in Hoofddorp binnenkort van ons een bezoekje verdachten”, waarschuwt Fred Ootes van het Cybercrimeteam Noord-Holland.

,,Laat dit een waarschuwing zijn aan ieder die nu nog wil gaan DDoSsen. Doe het niet, we sporen je op, bezorgen je een strafblad en daarmee stel je de gemaakte slachtoffers in staat hun schade op jou te verhalen”.

De politie sluit niet uit dat nog meer verdachten in beeld komen. Er komt nog steeds nieuwe informatie vrij met weer nieuwe verdachten.

Het is niet bekend hoeveel Nederlandse gebruikers van Webstresser in totaal al zijn opgepakt.

De opsporingsdiensten kwamen Webstresser.org op het spoor door informatie van de National Crime Agency uit Groot-Brittannië.

De infrastructuur van de website bevond zich enige tijd in Nederland, waardoor de politie veel informatie kon achterhalen.

Ook kon informatie over Nederlandse en internationale gebruikers en doelen worden achterhaald. Onder die doelen waren volgens justitie ook vitale websites.

Wil je niks missen van De Gooi- en Eemlander? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws