Gezocht: eerlijke vrouw met een open karakter als commissaris van de Koning

Gezocht: eerlijke vrouw met een open karakter als commissaris van de Koning
© Foto ANP
Johan Remkes is het voorbeeld van de commissaris van de Koning die ook de weg in Den Haag goed kent.

Open, eerlijk en integer: dat zijn de belangrijkste eigenschappen die de nieuwe commissaris van de Koning van Noord-Holland moet hebben. Ook willen veel Noord-Hollanders graag een vrouw als opvolger van Johan Remkes. Zo blijkt uit een raadpleging onder de inwoners.

Zij konden een maand lang aangeven wat zij belangrijk vinden in hun nieuwe toekomstige commissaris van de Koning.

De uitkomsten kunnen worden gebruikt door de fractievoorzitters van Provinciale Staten bij het opstellen van een profielschets voor de opvolger van Johan Remkes.

Die maakte eerder dit jaar bekend dat hij zijn functie op 1 januari 2019 neerlegt.

In totaal namen 1178 inwoners uit 148 plaatsen de moeite om te reageren op een vragenlijst. De deelnemers werd steeds gevraagd een keuze te maken tussen verschillende eigenschappen die de commissaris zou moeten hebben.

Brussel

Uit de raadpleging komt naar voren dat 56 procent van de respondenten het belangrijker vindt dat de commissaris de weg weet in Noord-Holland dan dat hij alle wegen in politiek Den Haag en in Brussel weet te bewandelen.

Daarnaast vindt 72 procent van de deelnemers aan het onderzoek de eigenschappen ’eerlijk’ en ’duidelijk’ belangrijker dan de eigenschappen ’diplomatiek’ en ’bedachtzaam’.

En als de keuze moet worden gemaakt tussen ’de commissaris is een stabiele factor’ of ’de commissaris staat open voor veranderingen’ dan spreekt een duidelijke meerderheid (59 procent) zich uit voor de laatste optie.

Verder vindt een kleine meerderheid het belangrijker dat de commissaris rekening houdt met alle belangen dan dat hij of zij de knopen doorhakt.

Driekwart van de ondervraagden gaf antwoord op de open vraag: ’wat ik belangrijk vind aan mijn nieuwe commissaris van de Koning is:...’ 121 personen spraken hun voorkeur uit voor een vrouw. Qua eigenschappen scoren ’open’ (105), ’eerlijk’ (97) en ’integer’ (86) het hoogst, gevolgd door ’mensenmens’, ’betrokken’ en ’toegankelijk’.

Enkele deelnemers willen een niet-roker als opvolger van de als een verstokte roker bekendstaande Remkes.

De komende tijd stellen de fractievoorzitters in de Staten het profiel op van de nieuwe commissaris. Daarna kunnen kandidaten bij de minister solliciteren. Minister Ollongren selecteert daar een aantal van en legt deze voor aan de vertrouwenscommissie.

Uiteindelijk is het aan Provinciale Staten om twee kandidaten - een eerste en een tweede voorkeur - bij de minister aan te bevelen, waarbij de kandidaat met de eerste voorkeur openbaar wordt gemaakt. In principe zal deze kandidaat door de Kroon worden benoemd.

Wil je niks missen van De Gooi- en Eemlander? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws