Garnalenvisser moet parttime vissen

Garnalenvisser moet parttime vissen
© ANP
Garnalenvisser haalt ’de buit’ binnen.

De garnalenvissers mogen sinds zondagnacht nog maar zestig uur vissen omdat er weinig garnalen zijn. In de praktijk betekent dat nog maar 2,5 dag vissen.

Dat worden dus partttime garnalenvissers, want doorgaans vissen ze - in ploegendienst - onafgebroken van zondagnacht tot vrijdag 12.00 uur.

De maatregel geldt voor Nederlandse, Duitse en Deense garnalenvissers en heeft te maken met de schrale vangsten van de afgelopen tijd. Daarnaast speelt de MSC-certificering die de garnalenvissers willen hebben voor duurzame visserij een rol. Want met die certificering kun je niet blijven vissen als er een dip in het bestand is.

Natuurlijk

Toch ziet garnalenvisser Frank Oosterman (HD42) het wat anders en gaat het volgens hem om natuurlijk gedrag in de garnalenvisserij ,,We zijn wat meer thuis, maar ik denk dat het een overbodig besluit is omdat dit normaal is voor deze tijd van het jaar. Januari is altijd een goede maand, februari wordt het minder en in maart zakt het in en laten ze zich niet vangen. Maar half april en in mei trekt het altijd weer aan. Ik vis al vijftien jaar en al vijftien jaar gaat het zo.’’

De maatregel geldt waarschijnlijk voor twee weken. Deze wordt genomen op momenten dat er gemiddeld minder wordt gevangen. ,,Maar als je in Nederland heel goed vangt en in Denemarken niet, moeten wij ook minderen.’’

Door de garnalenschaarste vangen de vissers overigens een prima prijs per kilo van ruim tien euro. Vorig jaar moesten de vissers ook even ’met de rem er op’ vissen, maar hadden toch een prima garnalenjaar met meer dan 100 miljoen euro aan handel in garnalen.

Sinds januari dit jaar hebben de vissers overigens te maken met een volgsysteem, een black box, die bijhoudt waar ze vissen en of ze natuurgebieden mijden. Met deze ’zwarte doos’ wordt bijgehouden waar een kotter vaart, met welke snelheid en of hij vist. Zo kan worden nagegaan of de visser de gesloten gebieden ook daadwerkelijk mijdt. Hij mag er wel doorheen varen, maar niet vissen.

Wil je niks missen van De Gooi- en Eemlander? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws