Forse boete dreigt voor Tata Steel

Forse boete dreigt voor Tata Steel
© Foto DIJKSTRA BV
Tata Steel in IJmuiden.

Staalproducent Tata Steel hangt een forse boete boven het hoofd vanwege de uitstof van verontreinigde stoffen. De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied heeft het bedrijf een ’last onder dwangsom’ opgelegd.

De Noord-Hollandse gedeputeerde Adnan Tekin heeft op zijn weblog bekend gemaakt dat enige tijd geleden uit metingen is gebleken dat een onderdeel van Kooksfabriek 1 van Tata - de vulgasontstoffing - meer zogenaamde PAK’s (polycyclische aromatische koolwaterstoffen) uitstootte dan wettelijk is toegestaan.

Volgens de Omgevingsdienst heeft Tata maatregelen getroffen om de uitstoot terug te brengen.

Uit de laatste meetresultaten blijkt dat één van de drie emissiepunten van de vulgasontstoffing inmiddels voldoet aan de normen. Bij de andere twee punten zijn nog aanvullende maatregelen nodig.

Tata moet ervoor zorgen dat de uitstoot op alle drie emissiepunten voldoet aan de norm. Als het bedrijf na 1 april 2018 de zaken nog niet op orde heeft dan het aan de provincie een dwangsom betalen die kan oplopen tot 500.000 euro. Tekin noemt de dwangsom ’best een heftige beslissing’ maar ’onvermijdbaar’.

Volgens woordvoerder Robert Moens van Tata heeft het bedrijf zelf de overschrijding vastgesteld en aan de bel getrokken. ,,Het gaat om PAK’s die niet tot de gevaarlijke categorie behoren.’’

De GGD heeft de effecten onderzocht en geconcludeerd dat er geen sprake is van enige risico voor de omgeving.

Inmiddels lijkt een oplossing te zijn gevonden. ,,We hebben proeven uitgevoerd met het toevoegen van actief kool en dit leidt tot goede resultaten. Wij gaan er vanuit dat de dwangsom niet geïnd hoeft te worden.’’

Wil je niks missen van De Gooi- en Eemlander? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws