Extra cameratoezicht bij redacties Amsterdam

Extra cameratoezicht bij redacties Amsterdam
© ANP
Hoofdredacteur Paul Jansen (links) van de Telegraaf en burgemeester Jozias van Aartsen voor het hoofdkantoor van TMG waar de krant zetelt.

Amsterdam neemt na de aanslagen op de gebouwen van De Telegraaf en Panorama extra maatregelen rond diverse nieuwsredacties.

Zo houdt de politie ,,zichtbaar toezicht'' en komt er cameratoezicht bij de panden waar De Telegraaf, Panorama, Nieuwe Revu, AT5, Het Parool, de Volkskrant, Trouw en NRC zitten. Dat hebben waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen, de politiechef en de hoofdofficier van justitie besloten.

In het pand van De Telegraaf zit ook de centrale redactie van deze krant.

Lees hier: Bestelauto ramt gevel TMG Amsterdam [video]

Dat hebben waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen, de politiechef en de hoofdofficier van justitie besloten.

De zogeheten driehoek is ,,zeer geschokt'' door de gebeurtenissen. Los van het extra toezicht wordt de beveiliging van de gebouwen tegen het licht gehouden.

,,Tijdens een schouw wordt met specialisten gekeken naar eenvoudige maatregelen om het gebouw zo veilig mogelijk te maken'', meldt de gemeente Amsterdam.

Schade aan pand Telegraaf wordt opgeruimd.
© ANP
Schade aan pand Telegraaf wordt opgeruimd.

Er is geen concrete informatie dat nieuwe aanvallen op nieuwsmedia ophanden zouden zijn, maar volgens het lokale bestuur ,,kan niets worden uitgesloten''.

Maatregelen worden toegespitst op redacties in Amsterdam die regelmatig berichten over de georganiseerde misdaad. Hoewel nog niet duidelijk is wie de daders zijn, is een van de scenario's dat er een verband is met recente publicaties.

Bij De Telegraaf reed in de nacht van maandag op dinsdag een bestelbusje door de pui heen, dat vervolgens in brand werd gestoken. Het gebouw waar Panorama in is gevestigd, werd vorige week donderdag beschoten met een antitankwapen.

Lees hier: ’Het is een aanval op de journalistiek’

Premier Mark Rutte vindt dat ,,tot op de bodem moet worden uitgezocht" wat er precies gebeurd is bij de aanslag op De Telegraaf. Daarbij moet onder meer worden bekeken of er een verband bestaat met ,,de Panoramazaak".

Rutte noemt de aanslag met een bestelbusje op het pand van De Telegraaf dinsdag ,,een klap in het gezicht van de vrije pers en de Nederlandse democratie''. Hij heeft de hoofdredacteur van de krant gesproken om ,,hem en zijn mensen sterkte'' te wensen. De vrije media zijn ,,een pijler onder de democratie", aldus de premier.

Beeld van bewakingscamera waarop te zien is hoe de bestuurder vlucht.
© ANP
Beeld van bewakingscamera waarop te zien is hoe de bestuurder vlucht.

Diverse Kamerleden zien deze aanslag als deel van een patroon. Vorige week werd het kantoor van tijdschrift Panorama beschoten met een antitankwapen. Zij willen dat minister Ferd Grapperhaus van Justitie nadenkt over een meer structurele vorm van beveiliging.

Rutte wil daar nog geen uitspraken over doen zolang er niet meer duidelijkheid is, maar spreekt net als de politie al wel van een ,,gerichte actie''. Hij verzekert dat de politie er alles aan doet om de dader of daders te pakken. ,,We zijn alert en waakzaam.''

Ook voorzitter Khadija Arib van de Tweede Kamer wenst de redactie van De Telegraaf veel sterkte. ,,Onze vrije pers is een groot goed. In dit land debatteren we met elkaar op basis van argumenten. Dat is de kern van onze democratie'', zegt zij. ,,Deze gerichte actie raakt niet alleen De Telegraaf maar ons allemaal.''

Wil je niks missen van De Gooi- en Eemlander? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws