Duurzaam keurmerk voor garnalensector

Duurzaam keurmerk voor garnalensector
Garnalenvisser aan boord bij de WR 36 en de Hollandse garnaal (van links met de klok mee).

De Nederlandse garnalensector heeft dinsdag tijdens de Landbouw- en Visserijraad in Brussel het MSC-keurmerk voor duurzame visserij gekregen. Ook de Duitse en Deense sector kregen het keurmerk.

Voor de vangst van de Noordzeegarnaal geldt geen door overheden ingesteld vangstquotum. Vissers zijn zelf beperkende maatregelen overeengekomen om aan de criteria voor duurzame visvangst te voldoen. De Universiteit van Hamburg en de Internationale Raad voor het Onderzoek van de Zee (ICES) maakten een Productie- en Afzetplan.

Kroon

,,De garnalenvissers uit de drie Waddenzeelanden hebben de afgelopen decennia hard gewerkt om aan de hoge eisen van het MSC- keurmerk te voldoen. De uitreiking van het MSC-keurmerk is een kroon op hun werk en laat ook aan de consument zien dat de garnalen duurzaam zijn gevangen”, zegt Kees van Beveren, voorzitter van de Coöperatieve Visserij Organisatie van garnalenvissers.

30.000 ton garnalen

De garnalenvloot uit Nederland, Duitsland en Denemarken die onder het keurmerk van MSC mag vissen bestaat uit 440 kotters. Deze garnalenkotters uit drie landen vangen jaarlijks ongeveer 30.000 ton garnalen, ruim 95 procent van de totale garnalenvangst in de Noordzee.

De MSC-certificering is een erkenning voor een duurzame garnalenvisserij. Niet alleen nu, maar ook in de toekomst moeten de garnalenvissers aan de huidige en aanvullende voorwaarden voldoen. Het inlossen daarvan wordt jaarlijks gecontroleerd.

Wil je niks missen van De Gooi- en Eemlander? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws