Column Remco Veldhuis: Aanslag

Column Remco Veldhuis: Aanslag
© Archief
Remco Veldhuis.

#Jesuisdetelegraaf… had de kop van deze column natuurlijk kunnen zijn. En dat ie dan zou gaan over dat ik boos ben. Of de Nederlandse overtreffende trap daarvan: verontwaardigd. Een aanslag tegen het vrije woord. En dat een aanslag op één krant een aanslag op alle kranten is. In dit geval letterlijk óók de uwe.

En dat het daarom een gotspe is dat de man die tot voor kort op deze plek stond (maar naar de NRC vertrok) op een congres met allemaal burgemeesters en wethouders iets grapte in de trant van ’hadden ze eerder moeten doen’.

En dat het minstens zo’n gotspe is dat door de helft van die kettingdragers geklapt werd. Allemaal aanstaande collega’s van Amsterdams nieuwe burgemeesteres Femke Halsema in wier stad die aanslag plaatsvond.

Burgemeesteres ja. Maakt me niks uit dat een vrouwelijke burgemeester ook een burgemeester is. In het geval van ’hou je kiezen op elkaar’ Halsema wil ik spreken van meesteres.

Ook dát is het vrije woord. I love namelijk meesteres Femke. Je hoort het haar gewoon tussen haar tanden door sissen tijdens de raadsvergadering: „Als er nu niet gauw iets of iemand ter tafel komt, dan zwaait er wat…” En dan met vlakke hand iemand een groene linkse op zijn of haar kanis verkoopt!

Heerlijk. Zo’n topvrouw vergeef je toch met liefde haar eigen woorden die ze bij haar politieke afscheid sprak: „Mij zal je niet over een paar jaar tevoorschijn zien komen niet met een burgemeestersketting om.”

Nee Femke, dat hoeft ook niet! Een gewone ketting om je Halsema will do.

I AM Amsterdam? I SM Amsterdam! Huh!? Hoe kom ik hier ineens terecht joh!? Ik liet me even gaan. Waar had ik het over? O ja, het vrije woord… En die aanslag daarop. Ik vraag me vooral af: wie doet er nou zoiets? Om 04:00 uur ’s nachts!? Een terrorist die z’n horloge nog per ongeluk nog op Midden-Oosten tijd had staan? Een crimineel met een kapotte imitatie Rolex? Is het eigenlijk wel een aanslag? En zo ja, was ie dan wel gericht tegen ’het vrije woord’?

Of was het gewoon een mislukte ramkraak? Of een zuinige Nederlandse variant van zo’n Amerikaanse ’shooting’ door een boze, geflipte ex-werknemer… Een ex-werknemer die er een dag later al een grap over zou ma…

Nee, dat zal wel niet. Hoe dan ook, deze column zou daar allemaal over hebben kunnen gaan. Maar dat gaat ie niet. Omdat ik het niet weet! Of het een aanslag was. Dat ze aangeslagen zijn, daar in Amsterdam, dat lijkt me dan weer wél glashelder…

Wil je niks missen van De Gooi- en Eemlander? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws