Column Chris Aalberts: Voorspelling

Column Chris Aalberts: Voorspelling

Jaarlijks wordt op 1 januari gemeten hoeveel leden de verschillende politieke partijen hebben. Hoe meer leden, hoe meer subsidie. Niet zo gek dus dat Thierry Baudet tussen kerst en nieuwjaar zijn aanhangers opriep om nog in 2017 lid te worden van FvD. Zo haalde de partij op 30 december in één dag duizend nieuwe leden binnen. FvD zou er inmiddels meer dan 25.000 hebben. Veel subsidie dus.

Het is een mooi begin van 2018 voor FvD, de partij die een jaar geleden nog kansloos werd geacht. Inmiddels is Baudet politicus van het jaar, is hij in de peilingen populairder dan Wilders en twittert FvD dat 2018 het jaar wordt van het ’echte politieke vuurwerk’. Honderdduizenden mensen lijken erin te geloven. Zou dat eindeloos goed blijven gaan? Baudet dineerde onlangs met de Amerikaan Jared Taylor die in Nederland was voor een lezing bij een extreemrechts studiegenootschap. Die lezing staat inmiddels online: het kost hooguit vijf minuten om te begrijpen dat Taylor een racist is.

Voor een klein aantal FvD-leden was het urenlange diner reden om zich uit te schrijven als FvD-lid. Dit is het enige wat FvD-leden kunnen doen om hun ongenoegen kenbaar te maken. Bij FvD is er nauwelijks ledendemocratie en dus hebben leden nauwelijks invloed op de koers. Dat is op korte termijn wel prettig voor Baudet: leden kunnen nauwelijks feedback geven, bijvoorbeeld als ze niet willen dat hun leider met een racist dineert, ontkenners van de opwarming van aarde citeert of debatten over militaire missies laat schieten. Baudet heeft 25.000 leden met een mening, maar hij hoeft niet naar ze te luisteren. Hij hoort ze niet eens.

Veel FvD-leden waren nooit eerder lid van een partij. Ze stellen daarom wellicht geen kritische vragen over hun gebrekkige invloed, maar ze zijn ongetwijfeld niet gek. Zo kunnen ze momenteel in het nieuws zien welke rol leden bij de PvdA hebben: daar hebben leden een vergadering laten uitroepen waar Kamerlid William Moorlag zich publiekelijk moet verantwoorden voor zijn eerdere werk waar arbeidsgehandicapten via een schijnconstructie werkten.

Velen vinden zo’n vergadering een wassen neus. De PvdA-leden kunnen Moorlag niet wegsturen. Er is grote kans op een nietszeggend compromis waarbij Moorlag gewoon mag blijven. Maar dat is nog steeds een stuk beter dan bij FvD.

Leden maken bij de PvdA duidelijk wat de norm is. Bij FvD doen ze dat niet: als Baudet weer met een controversiële figuur dineert of feitenloze onzin uitkraamt, kunnen ze alleen maar hun lidmaatschap opzeggen. Baudet krijgt nooit feedback en dus is het wachten op de volgende misstap.

De vraag is niet óf dit gebeurt, maar wanneer. Dan dalen de ledenaantallen en peilingen weer even snel als ze nu stijgen. Misschien dit jaar al.

Wil je niks missen van De Gooi- en Eemlander? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws