Britt Dekker verovert de harten: ’Donor geworden door jou’

Britt Dekker verovert de harten: ’Donor geworden door jou’
© ossiieeeee

Waar Pia Dijkstra twee lange dagen debatteren in de Eerste Kamer nodig had, deed Britt Dekker het in iets meer dan vier minuten: uitleggen waarom de donorwet een goed idee is. Het is nog steeds de vraag of de D66’er de handen op elkaar krijgt in de Senaat. De 25-jarige Britt veroverde de harten aanzienlijk sneller, blijkt uit vele lovende reacties op sociale media.

Een dag na haar optreden van donderdagavond in DWDD staat de telefoon roodgloeiend. Haar agent laat weten dat Britt nu even rust wil. Vrijdagochtend zegt ze op NPO Radio 2 wel blij te zijn met het commentaar. „Allemaal mensen zeiden: ’ik ben nu door jou donor geworden’. Dat was helemaal niet de bedoeling ofzo, maar wel heel leuk om te lezen.”

Britt Dekker (1992) uit Purmerend verscheen bijna tien jaar geleden voor het eerst op televisie, in een reeks reality-programma’s. Ze valt op door haar ontwapenende voorkomen en - soms onbedoelde - geestige opmerkingen. Een paar jaar geleden werd het stiller.

Maar Britt is back, na twee succesvolle optredens bij DWDD. Enkele weken geleden zat ze ook al aan tafel, om het fenomeen reality-tv te duiden, als ervaringsdeskundige.

Maar eigenlijk is ze nooit weggeweest. Wie een succesvolle vlog op YouTube heeft, heeft het ouderwetse medium tv helemaal niet nodig. Maandelijks stemmen anderhalf miljoen kijkers af op Paardenpraat.tv. „Ik kan er sowieso van leven”, verklapte ze aan Matthijs.

Ze heeft dus veel fans, veelal jonge meiden. Daar kwamen donderdagavond de nodige volwassenen bij. „Je bent een verademing. Kan goed begrijpen waarom mijn dochter je zo tof vindt!”, reageert iemand op haar Instagram.

Mattie

Eigenlijk kwam ze vertellen over haar paardenkanaal, maar aan het einde van de show kwam het gesprek op haar vader. In november stierf de vader van Britt. Willem Dekker gleed uit in de bakkerij, waarbij zijn hoofd ongelukkig terechtkwam. „Na 24 uur lang hopen heeft hij dit uiteindelijk niet mogen overleven en zijn we onze beste mattie en vader kwijt”, schreef Britt destijds op Instagram.

,,Ik weet niet of ik er heel goed over kan vertellen, want soms word ik wel verdrietig”, begon Britt haar verhaal over haar vader. Het lukte prima. Het publiek in de studio zat ademloos te luisteren. In de portemonnee van haar vader zat een pasje, vervolgde Britt, waarop stond dat hij orgaandonor was. Dat was nieuw en niet alles stond goed in het systeem.

De familie moest dus beslissen. Ingewikkeld, maar uiteindelijk stemden ze in. Waar bij de familie Dekker het licht doofde, ontsproot elders de hoop: er is een donor beschikbaar. „Hij was niet meer te redden, maar inmiddels heeft hij al zes levens gered. Dat vind ik wel heel cool”, vertelde Britt.

Met de nieuwe wet wordt iedereen automatisch donor, tenzij je laat registreren dat je dat niet wilt. In andere landen levert zo’n systeem meer orgaandonoren op en dus kortere wachtlijsten. Diverse politici hebben moeite met het wetsvoorstel. Britt niet. „Ik vind die wet wel erg goed. Als je niet wil dat je organen worden afgestaan, dan neem je toch even de moeite om dat briefje in te vullen? Ik ben best wel lui met belastingen en boetes, die komen altijd terug. Ook met zo’n donorbrief ben ik te lui om het in te vullen. Als je het echt niet wil, dan vul je het toch in!?”

Een emotioneel relaas, maar seconden later grapte ze alweer: „Mijn vader had helaas gerookt, dus zijn longen waren een beetje weg. En hij had al vier keer een hartinfarct gehad, dus het hart was ook niet echt meer te gebruiken. Maar ja, (het heeft) toch een nieuw leven gekregen.”

Wil je niks missen van De Gooi- en Eemlander? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws