Binnenhof te klein voor alle scholieren

Binnenhof te klein voor alle scholieren
© DIJKSTRA BV
De Ridderzaal, op het Haagse Binnenhof.

Lang niet alle scholen kunnen terecht voor een rondleiding in de Tweede Kamer. Het kabinet en de volksvertegenwoordiging hebben zich voorgenomen elke klas in staat te stellen het Haagse Binnenhof te bezoeken. Dat blijkt onhaalbaar. Er zitten simpelweg te weinig dagen in het jaar om al die scholieren over een ’heel klein stukje Nederland’ te leiden.

Deze krant maakte een uitgebreide rondgang langs scholen in Noord- en Zuid-Holland. Meer dan 70 schoolleiders en leerkrachten beantwoordden vragen over het regeerakkoord: hoe kijken zij tegen het voornemen op school meer aandacht te besteden aan ’onze nationale identiteit’, zoals het kabinet Rutte III wil? Concreet schrijft het regeerakkoord voor dat leerlingen het Wilhelmus leren, het Rijksmuseum bezoeken en het Binnenhof bekijken. Voor dat laatste punt blijkt het aanbod aan rondleidingen nogal beperkt, klagen de scholen.

„Ik leid regelmatig klassen rond in de Tweede Kamer. Dat is erg leuk! We krijgen er ook leuke reacties op van leraren en leerlingen”, zegt het Leidse Tweede Kamerlid Paul van Meenen (D66) desgevraagd. Scholen vinden dergelijke rondleidingen inderdaad leuk, zo blijkt uit de rondgang.

90.000 scholieren

De organisatie Prodemos verzorgt als enige rondleidingen op het Binnenhof. In 2016 loodste de Prodemos-gidsen bijna 90.000 scholieren door de Eerste en Tweede Kamer. Eind april gaat het boekingssysteem van Prodemos online. Voor de grote zomervakantie zit de agenda voor het grootste gedeelte vol, weet woordvoerder Yvonne Gispen. „Maar voor basisscholen zijn vaak nog wel gaatjes te vinden.”

Een paar jaar geleden nam de Tweede Kamer al een motie aan over het rondleiden van alle scholieren over het Binnenhof. Vorig jaar bekrachtigde het kabinet Rutte III dat nog maar eens in het regeerakkoord. „Het Binnenhof is maar een heel klein stukje Nederland. Er zit nu al een heel ingenieus planningssysteem achter om al die klassen achter elkaar, soms door elkaar over het Binnenhof te geleiden”, zegt Gispen. De scholieren maken gebruik van slechts één toegangsdeur en ze moeten allemaal door een veiligheidssluis. Dat vergt de nodige tijd.

Nieuwe programma’s

Prodemos overlegt op dit moment met de Tweede Kamer en het ministerie van Binnenlandse Zaken over het vergroten van de capaciteit. Gispen: „We denken na over nieuwe programma’s, die het mogelijk maken meer scholieren te verwelkomen.” Volgend jaar moet er ruimte zijn voor 200.000 scholieren.

Zaterdag in dit dagblad en in weekendbijlage PLUS: Uitgebreide resultaten van onze rondgang langs scholen in Noord- en Zuid-Holland én reacties uit de politiek.

Wil je niks missen van De Gooi- en Eemlander? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws