’Bij Deltawerken hangen toch ook geen schilderijen?’

’Bij Deltawerken hangen toch ook geen schilderijen?’
© ANP/Remko de Waal
Glowing Lines als onderdeel van het concept Smart Highway van Daan Roosegaarde.

De eerste kunstconcepten voor de Afsluitdijk worden pas rond de zomer onthuld, maar nu al is er beroering ontstaan over het project ’Icoon Afsluitdijk’, dat circa dertien miljoen euro moet kosten.

’Sorry hoor, maar jullie gaan de Afsluitdijk toch niet verknallen met dertien miljoen aan kunst? #verpestdedijkniet’, twittert parlementair verslaggever Frits Wester. Een ander legt op Twitter een relatie met de bezuinigingen op de thuiszorg.

En dan is er de Noord-Hollandse Statenfractie van de PVV die valt over de hoogte van de provinciale bijdrage van een half miljoen euro.

Kerstboom

,,Dit is veel te veel geld’’, zegt Ludriks. ,,Zeker in deze tijd is het geld hard nodig voor andere zaken.’’ In de ogen van de PVV moet de dijk niet verworden tot ’een rariteit’ door er ’een kerstboom’ van te maken.

De plotselinge ophef over de Afsluitdijk komt voort uit een Friese Statenvergadering, waarin gedeputeerde Sander de Rouwe het bedrag van 13 miljoen euro bekend maakte.

Dat de internationaal vermaarde kunstenaar Daan Roosegaarde door minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu was gevraagd om ’nog iconischer’ te maken, werd immers al eind 2014 bekend gemaakt.

Bij De Wereld Draait Door lichtte Roosegaarde vorig jaar het tipje van de sluier door al te vertellen over twee ideeën waar hij aan werkte. Door een deel van de keien in de Afsluitdijk in een soort spiegelverf te dopen zou de suggestie worden gewerkt dat er een gat in de dijk zit. En ook dacht hij aan vliegers die 300 tot 400 meter in de lucht moeten zweven en die energie opwekken. De lijnen van deze vliegers zouden ’s avonds verlicht zijn.

Maar hoe de kunstmix voor de Afsluitdijk er precies uitziet en of deze twee ideeën het uiteindelijk zullen halen, is nog geheim. Volgens Rijkswaterstaat gaat het in totaal om acht projecten waarmee de dijk in de schijnwerpers wordt gezet. ,,Achter de schermen is Studio Roosegaarde bezig om concepten uit te werken. Sommige van deze projecten moeten worden aanbesteed’’, aldus een woordvoerster. Volgens haar zullen pas rond de zomer de eerste concepten worden onthuld. ,,En dat loopt door tot in 2017.’’

Volgens hoofdingenieur directeur Theo van de Gazelle van Rijkswaterstaat is het de bedoeling dat je niet alleen in de auto over de dijk raast, maar dat je door de kunst de dijk ook nadrukkelijk beleeft. Verder moet de kunst er toe bijdragen dat de dijk nog interessanter wordt voor toeristen.

Een woordvoerster van de provincie laat weten dat het de verwachting is dat het kunstwerk 300.000 bezoekers per jaar zal aantrekken. ,,Hiermee laten we naast de technische kant van de Afsluitdijk ook de culturele kant zien. Wij gaan daar als provincie Noord-Holland ook van profiteren.’’

,,Of kunst toeristen zal trekken vraag ik me af’’, zegt Menno Ludriks. Volgens hem heeft de dijk de kunst niet nodig. ,,Bij de Deltawerken zijn er volgens mij ook geen schilderijen opgehangen.’’

Wil je niks missen van De Gooi- en Eemlander? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws