Afsluitdijk tweemaal ’kunstwerk’

Afsluitdijk tweemaal ’kunstwerk’
Ontwerper Daan Roosegaarde op de Afsluitdijk

’Prachtig’, ’geweldig’ en ’uniek’. Vriendinnen en collega’s Marja Stam en Scarlett Verbeek komen superlatieven te kort om de Afsluitdijk te beschrijven. De Helderse Marja en Scarlett uit Julianadorp zijn afgekomen op de onthulling van Icoon Afsluitdijk: het innovatieve kunstproject van ontwerper Daan Roosegaarde. Er is sinds september vorig jaar aan gewerkt en vanaf vandaag kunnen automobilisten en dagjesmensen de installaties bekijken.

De dames trekken zelf ook een beetje bekijks, met hun hoofdtooi van lichtjes. Toch gaat de meeste aandacht uit naar de onthulling.

© ANP

In de bouwkunde wordt een viaduct, brug of gemaal ’kunstwerk’ genoemd, omdat er mensenhanden aan te pas zijn gekomen. Ook de Afsluitdijk is zo’n kunstwerk, maar vanaf nu heeft die een naam een dubbele betekenis, vindt Roosegaarde. „Het praktische is poëzie”, aldus de ontwerper tijdens de presentatie gistermiddag.

Noorderlicht

Ook de drie ontwerpen ’Lichtpoort’, ’Windvogel’ en ’Glowing Nature’ zijn kunstwerken met een functie. Wanneer je over de dijk rijdt geven de reflecterende sluizen een fraai gezicht, maar ook verlichting op de donkere weg. Windvogel verspreidt een haast hypnotiserend groen schijnsel dat doet denken aan het Noorderlicht. Tegelijkertijd is het een schone energieleverancier, geholpen door de wind. Wellicht oogt het daarom zo natuurlijk. „Het lijkt wel alsof het zo hoort”, zegt Scarlett over de dansende vlieger. Toch is het technologie. Een ’kunstwerk’, gemaakt door mensenhanden.

Precies dat gevoel is wat ontwerper en innovator Daan Roosegaarde met zijn energie- en lichtinstallaties beoogt te bereiken bij het publiek. Dat we geïnspireerd raken door Moeder Natuur en van haar willen leren. Om vervolgens die creativiteit in te zetten voor het oplossen van reële problemen, zoals ing. Cornelis Lely (1854-1929) dat ooit deed met de Afsluitdijk.

Vernuft

In Nederland vergeten we het bouwkundig vernuft van de 32-kilometer lange dijk tussen Noord-Holland en Friesland wel eens, maar internationaal geldt de Afsluitdijk als hoogstandje. Dat blijkt ook wel uit de aanwezigheid van de mondiale pers.

Wel een hoogstandje dat aan renovatie toe is. Dit jaar is al het nodige gebeurd en volgend jaar staat er nog genoeg op stapel. De dijk moet versterkt worden om meer water te kunnen verwerken, vanwege de stijgende zeespiegel. In 2022 moeten de werkzaamheden klaar zijn.

Lichtpoort
© Studio Roosegaarde
Lichtpoort

De komende werkzaamheden maakten dit een geschikt moment voor Icoon Afsluitdijk, een viering van ’lef en innovatieve kracht’. Het leverde naast een opgeknapte dijk ook nieuwe technologie op. Technologie die gemakkelijk elders gebruikt kan worden. In lantaarnpalen, of bij het opwekken van energie. Waarom dat nog niet gebeurt? Roosegaarde: „Het probleem is echt niet het gebrek aan creativiteit, maar gebrek aan leiderschap. Iemand die zegt: we gaan het doen!”

Windvogel
© Studio Roosegaarde
Windvogel

Bezoektijden

De presentatie dreigde overigens bijna in het water te vallen. Afgelopen weekeinde woedde een stevige brand in de speciaal voor deze gelegenheid opgezette tent aan de kant van Den Oever. „Het was even hectisch”, beaamt woordvoerder Patricia Troost van Rijkswaterstaat. Maar zoals de Afsluitdijk wel tegen een stootje kan, was ook de brand voor deze tent geen halszaak.

Bezoekers kunnen tot 21 januari terecht, tussen 18.00 uur en 23.00 uur. De toegankelijkheid is wel afhankelijk van het weer. Het advies is om vooraf www.icoonafsluitdijk.nl te checken.

Glowing Nature
© Studio Roosegaarde
Glowing Nature
Wil je niks missen van De Gooi- en Eemlander? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws