26 gemeenten halen nieuwbouw van het gas af

26 gemeenten halen nieuwbouw van het gas af

Alle nieuwbouwplannen die nu worden gemaakt, zullen geen gasaansluiting meer krijgen. Dat hebben 26 gemeenten in de Amsterdamse regio besloten.

Tijdens het congres Duurzaam Gebouwd in Hoofddorp werd een overeenkomst van die strekking getekend. De Tweede Kamer heeft net deze week ook besloten dat nieuwbouw in de toekomst van het gas af moet, maar deze groep gemeenten gaat nu al alles in het werk stellen om ontwikkelaars en corporaties hun plannen te laten aanpassen.

Projecten die nu al worden gebouwd of binnenkort van start gaan, zullen meestal nog wel een gasaansluiting krijgen. „Maar veel andere plannen lagen tijdens de crisis stil en worden nu weer uit de kast gehaald. We willen dat die plannen alsnog worden aangepast. Compleet nieuwe plannen zullen daar ook aan moeten voldoen”, legt de Haarlemse wethouder Cora Yfke Sikkema uit.

Het akkoord is vooral een signaal van de gemeenten om aan te geven dat nu nog een gasaansluiting maken, kapitaalvernietiging is. „De gasnetten worden voor veertig jaar aangelegd, maar tot 2050 worden wijken juist fasegewijs van het gas gehaald. Dat terwijl juist voor nieuwbouw het makkelijk is om zonder gas te werken. Die woningen zijn al super geïsoleerd. Je kan dan eenvoudig overstappen op alleen elektriciteit. Met zonnepanelen en warmtepompen.”

Groen gas

Alleen wanneer een bouwer kan aantonen dat zonder gas een plan onbetaalbaar is, dan kunnen de gemeenten een uitzondering maken. Ook bij sloop- en nieuwbouw door corporaties kan een uitzondering worden gemaakt, omdat het gasnet er immers ligt. De grootste uitdaging zit er volgens Sikkema in om bestaande woningen van het gas te krijgen. Dat kan ook met warmtenetten, groen gas of geothermie.

Onder de gemeenten die hun handtekening zetten, zitten Bloemendaal, Purmerend, Zaanstad, Haarlemmermeer, Uitgeest, Heemskerk, Heemstede, Edam-Volendam, Almere, Beemster, Wormerland, Haarlem, Landsmeer, Ronde Venen, Waterland, Velsen, Beverwijk, Oostzaan en Zandvoort. Gemeenten uit het Gooi ontbraken, omdat die onlangs zelf al zo’n overeenkomst hadden getekend.

Wil je niks missen van De Gooi- en Eemlander? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws