Zwart-wit: AOW-leeftijd

Zwart-wit: AOW-leeftijd
© Foto Holland Media Combinatie/Hans van Weel
Joan Haan

Het verzet tegen het ophogen van de AOW-leeftijd wordt steeds groter. In 2011 sloten het kabinet en de sociale partners een pensioenakkoord waarin harde afspraken over de ouderdomsvoorziening werden gemaakt.

Langzaam zou de AOW-gerechtigde leeftijd oplopen tot 67 jaar. En als de levensverwachting blijft stijgen, dan gaat de leeftijd verder omhoog. Alleen dan kunnen pensioenen en AOW betaalbaar blijven.

Maar er was ook afgesproken dat mensen met zware beroepen zouden worden ontzien. En natuurlijk speelt ook de ontwikkeling in de landen om ons heen een belangrijke rol. Dat is het kabinet vergeten. De vakbond FNV werkt dan ook terecht aan een plan voor een goede flexibele AOW. In de meeste landen gaat men veel eerder met pensioen, al wordt ook daar de leeftijd aangepast. Maar wij willen weer het beste jongetje van de klas zijn. Natuurlijk moet de AOW betaalbaar blijven. Maar ook sociaal!

De AOW wordt dan ook terecht een belangrijk punt bij de komende verkiezingen. Nu kan nog een pas op de plaats worden gemaakt, omdat pas volgend jaar de eerste groep de 66-grens bereikt. Het kost wel geld - negen miljard per jaar. Maar een hele bevolkingsgroep over de kling jagen kost ook geld. En dat wordt in Den Haag gewoon even vergeten.

Wil je niks missen van De Gooi- en Eemlander? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws