Werkstraf voor witwasser (49)

Werkstraf voor witwasser (49)
© Foto ANP

De 49-jarige Michel W. is vrijdag door de Utrechtse politierechter schuldig bevonden aan witwassen, omdat hij voor een drugscrimineel meerdere voertuigen op naam van zijn besloten vennootschappen in Bussum zette.

De verdachte uit Amsterdam kreeg 80 uur werkstraf, waarvan de helft voorwaardelijk, opgelegd.

Tijdens het politieonderzoek naar de drugsbaas uit Almere bleek dat de man en zijn echtgenote tussen maart en september 2014 steeds gebruik maakten van meerdere bestel- en personenauto’s en een motor die niet op hun naam stonden. Op papier waren de voertuigen eigendom van twee besloten vennootschappen van W. in Bussum. Het ging onder meer om een Mercedes Sprinter, een Mini Cooper en een BMW-motor.

De Amsterdammer ontkende eerst dat hij de Almeerder kende, maar geconfronteerd met het feit dat ze in een periode van vijf maanden 90 telefoongesprekken met elkaar hadden gevoerd, zei hij dat het om ’privé-contacten’ ging. De drugsbaas kreeg vorig jaar drie jaar celstraf opgelegd voor onder meer hennepteelt, witwassen en deelname aan een criminele organisatie.

Bovendien bleken de bruikleenovereenkomsten voor de voertuigen in de administraties van de vennootschappen vals of onvindbaar te zijn.

Verbergen

„Het is duidelijk dat er iets te verbergen was”, aldus de officier van justitie. Volgens haar was W. een ’kleine, maar belangrijke schakel’ in het netwerk van de Almeerder. „Hij heeft het mogelijk gemaakt dat die een tijdlang onder de radar kon blijven en zijn geld kon witwassen.”

De officier eiste 40 uur werkstraf en twee maanden voorwaardelijke gevangenisstraf, maar de rechter hield het bij een werkstraf omdat de zaak al bijna drie jaar oud was. Wel vond ze ook een voorwaardelijk strafdeel nodig voor de toekomst. De Amsterdammer was zelf door ziekte niet op de zitting aanwezig. Zijn advocaat liet doorschemeren dat de man destijds ’uit een vriendschappelijke relatie hand- en spandiensten’ had verleend.

Wil je niks missen van De Gooi- en Eemlander? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws