Toparchitect voor Gooise Floriade

Toparchitect voor Gooise Floriade

Gerenommeerd landschapsarchitect Niek Roozen uit Weesp ondersteunt waarschijnlijk de deelname van de regio Gooi en Vechtstreek aan de Floriade van Almere 2022. Deze streek wil namelijk ’een graantje meepikken’ als in dat jaar vanuit de hele wereld toeristen dit evenement bezoeken.

Coördinerend wethouder Tijmen Smit bevestigde gisteren desgevraagd dat Niek Roozen wordt voorgedragen. Hij gaat een plan van aanpak schrijven dat nog deze zomer bij de politieke bestuurders van de regio Gooi en Vechtstreek op tafel moet leggen. Uit dat plan moet duidelijk worden op welke wijze dit gebied kan profiteren van de toeristenstromen die in 2022 vanuit Schiphol en Amsterdam in de richting van Almere gaan.

Niek Roozen geldt op dit moment als een van de meest beeldbepalende landschapsarchitecten van Nederland. In sommige kringen wordt hij al ’Mister Floriade’ genoemd, omdat hij bij de Floriade van 2002 in de Haarlemmermeer nauw was betrokken. Ook met die van 2022 in Almere doet hij mee. Daarnaast winnen zijn ontwerpen regelmatig prijzen in het Verre Oosten, in het bijzonder in China. De landschapsarchitect wordt in ieder geval in deze fase bij de Gooise plannenmakerij betrokken. Mogelijk blijft hij daarna deze regio ondersteunen.

Kwakkelen

Het is nu al zo goed als zeker dat de regio Gooi en Vechtstreek intensief gaat samenwerken met de Almeerse Floriade. Dat gebeurt in ieder geval met een eigen Goois paviljoen ter plekke. Maar ook in dit gebied zelf willen de bestuurders flink aan de weg timmeren, zodat toeristen besluiten om hier twee of drie dagen te logeren. Daarbij wordt gedacht aan een ’park van de toekomst’, waarbij bewegen en bezinnen centraal staan.

Als het om toerisme gaat lijken de politieke bestuurders flink door te pakken. Het succesvolle marketingbureau ’I Amsterdam’ heeft opdracht gekregen om een toeristisch plan voor deze regio te schrijven. Ook dat plan moet deze zomer klaar zijn. Burgemeester Martijn Smit van Wijdemeren is inmiddels voorzitter geworden van ’Toerisme Gooi & Vecht’. In deze organisatie zijn het Regionaal Bureau voor Toerisme, beter bekend als de VVV, en Itrovator opgegaan. Itrovator is het Gooise platform van toeristische bedrijven. Op zich is het natuurlijk wonderlijk dat een burgemeester zich zo intensief bezighoudt met de toeristische bedrijvigheid in een regio, maar in Gooi en Vechtstreek is de nood hoog. Zowel de economie als het toerisme is aan het kwakkelen.

Wil je niks missen van De Gooi- en Eemlander? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws