Taakstraf ’schrik van Laren’ streep door rekening justitie

Taakstraf ’schrik van Laren’ streep door rekening justitie

Sylvester S., sinds kort ex-Laarder, is dinsdag door de politierechter in Almere veroordeeld tot een taakstraf van 172 uur. Dat is een streep door de rekening van het openbaar ministerie. Dat kwam door het ’opsparen’ van een flink aantal strafbare feiten die S. de afgelopen maanden pleegde tot een eis van vier maanden gevangenisstraf.

Het was vierde keer in iets meer dan drie maanden tijd dat S. voor alweer een andere politierechter stond. Bij nog weer een andere rechtszaak werd bepaald dat hij wegens aanhoudend wangedrag zijn huurhuis in Laren uit moest, tot grote opluchting van de buurt.

Omdat de man, ook wel bekend als ’schrik van Laren’ inmiddels van nieuwe misdrijfjes wordt verdacht, staat een volgende zitting gepland voor 15 maart bij de politierechter in Lelystad.

Rechter R. Eigeman, die S. voor het eerst zag, gunt hem nog één kans. ,,De volgende keer krijgt u geen begrip en respect meer van mij.’’ Behalve de taakstraf legde hij S. ook drie maanden voorwaardelijke gevangenisstraf op, met een proeftijd van twee jaar.

Werk

S. vroeg de rechter dinsdag zelf om een taakstraf. ,,Een gevangenisstraf vind ik te ver gezocht. Een taakstraf zou me goed doen. Ik heb er zin in, want ik wil graag weer aan het werk.’’ Naast werk wil de man graag een huis ergens buiten het Gooi.

,,Ik ben blij dat ik niet meer in Laren woon. Er is een last van mijn schouders gevallen. Ik logeer nu bij mijn lieve moeder in Hilversum. Ze gaf me gisteren een knuffel en zei ’ik zie dat het goed gaat met je’. Ik kan nu de persoon worden die ik wil zijn.’’

De feiten waarvoor S. dinsdag is veroordeeld, pleegde hij tussen eind september en half oktober. Het gaat om een poging tot diefstal in het clubhuis van Huizer tennisvereniging De Kuil, diefstal van een geldkistje met daarin volgens S. ’een stomme tien euro’ bij een manege in Laren, diefstal van een fiets in Laren, heling van in Bussum van ’minder bedeelden’ gestolen gereedschap en het voor ’klootzak’ uitmaken van een van de agenten die bij hem aan de deur kwamen na een zoveelste overlastmelding.

De politierechter sprak S. wegens gebrek aan bewijs vrij van diefstal van geld en een telefoon bij Coronel Adventure in Huizen, heling van een fiets en bedreiging van een agent met een vuurwapen.

Showpistool

Dat laatste was in de ogen van de officier van justitie juist het meest zwaarwegende misdrijf. Dat het uiteindelijk bleek te gaan om een nepwapen, volgen S.’ Hilversumse advocaat J. Visser een soort ’Pirates of the Caribbean’ showpistool, vond hij niet tellen. ,,Het was die avond in oktober al donker. Het was voor de agent een angstig moment, hij kon het vuurwapen niet meteen als nep herkennen.’’

Uit alles bleek dinsdag dat het openbaar ministerie en de politie helemaal klaar zijn met S. ,,Ik werk veel op het politiebureau in Utrecht’’, zei de officier. ,,Uw naam viel daar wekelijks. U bezorgt de politie hándenvol werk.’’

Naast het structureel plegen van strafbare feiten die ook nog eens voor veel overlast zorgen in Laren en omliggende plaatsen, weigert S. mee te werken aan begeleiding.

Volgens de officier is een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van vier maanden daarom de enige optie. ,,Hij moet op de blaren zitten, dit gedrag moet keihard worden afgestraft. Dit is een typisch geval van iemand waar de maatschappij tegen moet worden beschermd.’’

Het laatste nieuws