Referendum wordt spoedig mogelijk in Hilversum

Referendum wordt spoedig mogelijk in Hilversum

Het wordt spoedig mogelijk om bestuurlijke beslissingen in Hilversum te corrigeren door middel van een zogeheten correctief referendum.

Het college van burgemeester en wethouders zal door een referendumverordening aan te vragen die vorm van volksraadpleging mogelijk maken. Op 15 februari adviseert de raadscommissie economie en bestuur over de concrete invulling van een dergelijk referendum.

Dan wordt bijvoorbeeld bepaald hoeveel inwoners zich moeten melden om een volksraadpleging in te zetten. Daar is namelijk een minimaal aantal deelnemers voor nodig. Een correctief referendum is doorgaans bindend. ,,Vaststelling van een onderwerp is niet aan het college, dat bepalen inwoners’’, meldt een woordvoerster van de gemeente.

Toekomstige fusies

Vanuit de gemeenteraad is er vaker op aangedrongen om Hilversum ’referendabel’ te maken, vooral om inwoners te laten meepraten over toekomstige fusies. Wethouder Wimar Jaeger benadrukt dat er voorlopig geen concrete fusieplannen zijn en dat emoties het niet moeten winnen van ratio.

Toch dringen vooral Hart voor Hilversum, Leefbaar Hilversum, Hilversum 1 en coalitiepartij SP al langer aan op een grotere rol voor inwoners. ,,Wij willen dat Hilversummers zich uitspreken, voordat wij een brief met onze visie naar de provincie sturen’’, zei Bianca Verweij (SP) eerder. Die brief is al gestuurd, maar door de referendumverordening kunnen Hilversummers zich in theorie toch uitspreken over fusievraagstukken.

Hoog tijd

Hans Roos (Hilversum 1) vindt het hoog tijd dat de bestuurlijke toekomst niet alleen op bestuurlijk niveau wordt besproken. ,,Dat irriteert mij mateloos. Als er toch één onderwerp is waar Hilversummers in mijn politieke loopbaan over mee willen praten, dan is het wel de bestuurlijke toekomst van Hilversum.’’

Stadsgesprek

Roos baalt dan ook van de door de raad aangenomen zienswijze dat één gemeente in de regio het doel is. ,,Al leg ik mij er direct bij neer als uit een referendum blijkt dat Hilversummers dat ook willen.’’ Verder hoopt Roos op de door burgemeester Pieter Broertjes aangekondigde ’nieuwe democratie’. ,,Voer hier dan maar een stadsgesprek over.’’

Wil je niks missen van De Gooi- en Eemlander? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws