Rechter: 16 pitbulls mogen worden afgemaakt

Rechter: 16 pitbulls mogen worden afgemaakt
© Illustratie 123RF
Rechter: 16 pitbulls mogen worden afgemaakt

De rechtbank Den Haag geeft toestemming voor het afmaken van 16 pitbulls uit onder meer Soest die werden gebruikt voor hondengevechten. De eigenaren probeerden dit tegen te houden in een kort geding.

Dat blijkt vrijdag. De honden zijn onderworpen aan een uitgebreide gedragstest door het ’assessmentteam’ van de Universiteit Utrecht. Van de 25 honden blijken er 16 zo gevaarlijk dat het advies van het team luidt: euthanasie. De honden zijn agressief tegen mensen en honden, wat zich vooral uit in bijten. Ook zijn ze moeilijk onder controle te houden.

De negen andere pitbulls worden herplaatst bij andere mensen dan de verdachten.

De zaak kwam vorig jaar oktober aan het rollen na een tip over hondengevechten die in een woning in Amersfoort zouden worden gehouden. Agenten postten en en volgden een bezoeker van het adres, een 32-jarige man uit Zeist. Die droeg bij zijn eigen huis een gewonde hond naar binnen, zogenaamd omdat het dier in het bos gebeten was. De andere verdachten zijn een 30-jarige vrouw uit Amersfoort, die haar huis beschikbaar zou hebben gesteld voor de gevechten, en een 29-jarige Soester die er ook was geweest. Bij het doorzoeken van drie adressen werden in totaal 25 pitbulls in beslag genomen, waaronder 11 pups. Drie honden waren gewond.

Wil je niks missen van De Gooi- en Eemlander? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws