Pieter Broertjes: ’Leefbaarheid buurt zaak burger’

Pieter Broertjes: ’Leefbaarheid buurt zaak burger’
© Studio Kastermans
De nabestaanden van Wouter de Wild nemen de gemeentespeld van de gemeente Hilversum in ontvangst uit handen van burgemeester Pieter Broertjes.

Burgers moeten aan het stuur komen en medeverantwoordelijkheid gaan dragen voor de leefbaarheid van de buurt. Dat zei burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum gisteren tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente in het Muziekcentrum van de Omroep. De boodschap aan de politiek: ’Durf te experimenteren’ en ’durf ook op je bek te gaan’.

Volgens de burgemeester belooft 2017 ’een ongekend spannend jaar’ te worden. Belangrijk daarbij is het versterken van buurten en wijken. Van belang daarbij is dat de politiek niet over maar mét de buurt beslist, in gesprek. Daarbij is de agenda van de buurt leidend; voor bestaande taken en nieuwe wensen. ,,Het zal veel van ons vergen, van ambtenaren, van raadsleden en van het college. We moeten leren los te laten in vertrouwen. We zullen bereid moeten zijn macht te willen delen. Anders wordt het een wassen neus.”

Het pleidooi voor ’een gedeeltelijke heruitvinding van de lokale democratie’ kwam bijna een jaar nadat actievoerders, die zich niet gehoord voelen vanwege het vluchtelingendebat, de democratie begroeven. ,,Een pijnlijke gebeurtenis”, aldus Broertjes. Hij gaf daarbij aan dat de onvrede breder was en dieper zat. ,,Mensen moeten weten en voelen dat ze invloed kunnen uitoefenen. Dat is geen synoniem voor altijd je zin krijgen overigens, maar dan moet je ze dat wel goed uitleggen.”

Ook stond Broertjes uitgebreid stil bij de successen afgelopen jaar boekte: flinke vorderingen bij de ontwikkeling van het centrum en het Dudokconcert zijn twee voorbeelden. ,,Hilversum leeft en bruist als nooit tevoren. Hilversum krijgt weer allure.”

De gemeentespeld, die Hilversum tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst uitreikt, werd dit keer postuum toegekend aan de vorig jaar overleden Wouter de Wild. Zijn dochter Inge nam de onderscheiding, in het leven geroepen om waardering uit te drukken voor burgers en organisaties die zich op buitengewone wijze voor de gemeente inzetten, in ontvangst. De prijs voor beste onderneming van het jaar ging naar Van Schijndel Schoenen.

Wil je niks missen van De Gooi- en Eemlander? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws