Nog elke dag bezoek bij graf van Prins Friso

Nog elke dag bezoek bij graf van Prins Friso
© Foto Studio Kastermans/Leon Dakkus

Het graf van Prins Friso wordt nog steeds meerdere keren per dag bezocht door belangstellenden. Ook vrijdag op het derde jaar na zijn sterfdag was het druk op het kerkhof in Lage Vuursche.

,,We hadden van tevoren niet gepland om hier te komen. We komen eigenlijk voor het midgetgolf en de pannenkoeken, maar we waren toch wel benieuwd”, vertelt Peter van Beek uit Woerden. Samen met zijn vrouw Marjan staat hij bij het graf van Prins Friso, dat helemaal in de hoek van de begraafplaats ligt tegen het hek van kasteel Drakensteyn. ,,Wat me opvalt is dat het een heel gewoon graf is. Als je niet weet dat het een prins is dan zou je het niet zien.”

Ook Nienke Sijm uit Hoorn komt samen met haar gezin even het graf bezoeken. ,,We gaan straks in de buurt op kraamvisite bij mijn neefje, maar maken een tussenstop in Lage Vuursche. We hebben eerst pannenkoeken gegeten en een wandeling gemaakt langs het hek van kasteel Drakensteyn. We zijn een dagje uit. Toen we de begraafplaats zagen, besloten we toch even te gaan kijken. We komen er net pas achter dat het vandaag de sterfdag van Prins Friso is.”

Verdriet

Medewerker Lisa Tsatsos van restaurant ’t Jagthuis is inmiddels gewend aan de drukte. ,,Het is al een stuk rustiger dan een aantal jaar geleden. Het eerste jaar nadat Prins Friso hier werd begraven stond het hele dorp op zijn kop, zo druk was het. Maar er wordt nog steeds iedere week naar gevraagd. Waar hij precies ligt en of je er makkelijk bij in de buurt kunt komen”, vertelt Tsatsos. ,,Ik blijf het toch frappant vinden. Volgens mij hebben mensen soms niet helemaal door dat daar ook gewoon een zoon ligt van een moeder die verdriet heeft.”

,,We dachten allemaal dat het na een paar maanden wel over zou zijn met de drukte”, zegt Hans Boot, eigenaar van de Midgetgolftuinen Lage Vuursche. ,,Niemand heeft het als bezienswaardigheid bedoeld, maar het is natuurlijk ook niet heel gek dat mensen willen komen kijken. Prins Friso is de enige Oranje waar je dicht bij het graf kunt komen. De anderen liggen allemaal in de grafkelder van de Nieuwe Kerk in Delft, daar kun je niet zomaar komen.” Al moet het volgens Boot absoluut geen attractie zijn. ,,Het is jammer dat mensen soms vergeten dat het kerkhof een waardige plek hoort te zijn. Dan zie ik mensen lopen in kleren waarvan ik denk, kan dat niet wat netter op deze plek?”

Wil je niks missen van De Gooi- en Eemlander? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws