’Klinkklare nonsens over locatie Maggy Lekeux Laren’

’Klinkklare nonsens over locatie Maggy Lekeux Laren’
© archieffoto holland media combinatie

Scouting Maggy Lekeux hoopt dat de Raad van State snel de weg vrij maakt voor de bouw van een nieuw clubhuis aan de Veerweg-Vredelaan.

Als het aan een drietal omwonenden ligt gaat dat niet gebeuren. Zij verzetten zich nog steeds met hand en tand tegen de definitieve verblijf van de scouting in het bosje aan de Veerweg-Vredelaan. Volgens een omwonende is het bos na de komst van de scouting in 2012 ’volledig vernield en verrommeld’. ,,Van het dichte bos is niets over, er ligt overal platgetrapte modder.”

Volgens de raadsman van de omwonenden en ex-omwonende K. Postma-Sigtermans(zij is intussen vanwege de scouting verhuisd) is het bos van een opslag voor bladafval veranderd in een intensief gebruikt clubterrein. ,,En wat volgt er dan, een centrum waar elk weekend feesten en partijen worden gehouden. Dat gebeurt nu ook al af en toe met tot diep in de nacht brandende vuurkorven. En als de omwonenden de politie of brandweer bellen, komen ze niet. Want heel veel kinderen van agenten en de brandweer zitten op de scouting.”

Overdreven

Joost Gijzel van Maggy Lekeux vindt de vrees en bezwaren van de omwonenden tegen het bestemmingsplan overdreven. Volgens hem valt het met de overlast reuze mee. ,,We hebben alleen scouts op zaterdagmiddag vanaf twaalf uur. Een enkele keer zijn er zondag ook om de boel op te ruimen.” Rechter en staatsraad J. van der Wiel stuitte tijdens de rechtszitting op een aantal probleempjes. Zo heeft de gemeente geen bouwvlak op het scoutingterrein ingetekend. Volgens de omwonenden betekent dat het gehele 1500 vierkante meter grote terrein tot 8 meter hoogte bebouwd kan worden. De gemeentewoordvoerster van Laren noemde dat klinkklare nonsens. ,,In het bestemmingsplan staat dat het clubgebouw hoogstens 200 m2 groot en 6 meter hoog mag worden.”

Blokhut

Gijzel bevestigde dat en herhaalde dat de scouting een blokhut wil bouwen. ,,Nu staan er lelijke containers en wordt het terrein nog niet erg onderhouden. Want we gaan niet investeren als we niet honderd procent weten dat we hier kunnen blijven zitten.”

Natuurcompensatie

Verder was de staatsraad kritisch over het feit dat het scoutingperceel midden in de zwaar beschermde Ecologische Hoofdstructuur(EHS) ligt. Weliswaar heeft de provincie Noord-Holland het 1500 m2 grote perceel afgelopen november uit de EHS gehaald. Maar dat was na het vaststellen van de bestemmingsplan. De raadsman van de omwonenden wees er op dat provincie en gemeente ook schromelijk tekort schieten met de natuurcompensatie,. ,,Die is net zo groot als het 1500 m2 grote perceel. Maar de impact van de scouting op het omliggende natuurbos is enorm. Daarvoor zou ook compensatie moeten komen.”

De Raad van State gaat de komende weken bekijken of het bestemmingsplan nu wel door de beugel kan. Zo ja, dan de scouting beginnen aan de bouw van de blokhut.

Wil je niks missen van De Gooi- en Eemlander? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws