Kapotte aansteker voorkomt branddrama in Huizen

Kapotte aansteker voorkomt branddrama in Huizen
© Foto ANP

Het was een kapotte aansteker die er voor zorgde dat er op 25 augustus vorig jaar geen brand uitbrak in de woning van een zestigjarige Huizer. „Gelukkig maar, want anders waren de gevolgen misschien niet te overzien geweest”, aldus de officier van justitie. Zij doelde daarmee ook op de aanwezigheid van vrouw en dochter in de woning.

De politierechter veroordeelde de man tot 80 uur werkstraf waarvan 40 uur voorwaardelijk. Zestig uur minder dan de officier van justitie had geëist.

De Huizer was dronken toen hij donderdag 25 augustus de stenen vloer in de woning overgoot met wasbenzine. Even daarvoor had hij woorden gehad met zijn echtgenote over een buitentafel. „Zij wilde die tafel, ik niet. Het was onmin om eigenlijk niets”, aldus de Huizer vrijdagochtend tegen de politierechter.

Scherpe tong

Op de vraag waarom hij de vloer en daarbij de woning in brand had willen steken, antwoordt de Huizer zachtjes dat hij de scherpe tong van zijn vrouw niet meer kon verdragen. Hij had de wasbenzine gepakt, deze over de vloer gegoten en er een aansteker bij gehouden.

Tot twee keer toe had hij geprobeerd de wasbenzine aan te steken, maar de aansteker ontvlamde niet. „Ik ben zó fout geweest”, aldus de schuldbewuste Huizer, een half jaar na het incident. „De alcohol werd voor mij in die tijd een dagelijks probleem. Ik dronk om de mondigheid van mijn vrouw aan te kunnen. De drank maakte mij wat loslippiger.”

De Huizer heeft hulp om van zijn alcoholgebruik af te komen en om zich communicatief beter te leren uitdrukken. Beide trajecten lopen nog en volgens de behandelaars naar tevredenheid.

Voor poging brandstichting worden vaak celstraffen opgelegd. De Huizer krijgt een werkstraf onder meer omdat hij zelf hulp heeft gezocht en het herhalingsrisico als zeer laag wordt ingeschat. „Ik zie het dan ook meer als een incident dat niet meer zal voorkomen”, aldus de officier van justitie aan het einde van haar requisitoir.

Wil je niks missen van De Gooi- en Eemlander? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws