Invallen voor witwassen in onder meer Hilversum, Loosdrecht en Naarden

Invallen voor witwassen in onder meer Hilversum, Loosdrecht en Naarden
© Google Streetview
Het onderkomen van Neckermann.com aan de Nikkelstraat in Naarden.

In verband met onderzoek naar het witwassen van zeker vijf miljoen euro deed fiscale opsporingsdienst Fiod maandag invallen in bedrijfspanden en woningen in Hilversum, Loosdrecht, Naarden, Almere, Lunteren en Drachten. Dat maakt de instantie dinsdag bekend.

Er zijn vier mannen (tussen 28 en 64 jaar oud) en twee vrouwen (59 en 76 jaar) opgepakt. Volgens RTL Z gaat het om de directeuren van webwinkel Neckermann.com en moederbedrijf Readen, beide gevestigd in Naarden. De Fiod meldt dat ook een bedrijfspand en een woning in het Belgische ’s-Gravenvoeren zijn doorzocht. Naast de arrestaties is er beslag gelegd op administratie en computers.

De Financial Intelligence Unit (FIU), dat onder leiding staat van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, startte een onderzoek na meldingen over contante stortingen. De verdachten en hun bedrijven beschikten over ruim vijf miljoen euro aan contant geld. Justitie gaat er vanuit dat daar geen legale inkomsten tegenover staan.

Neckermann.com is een voortzetting van postorderbedrijf Neckermann dat in 2012 failliet ging. Vorig jaar werden ook fysieke winkels geopend, maar die gingen al snel op de fles. Justitie in België sloot vorig jaar vijf vestigingen van Neckermann.com in dat land. In deze winkels dook de voorraad op van de failliet verklaarde keten Depot+, meldde Het Nieuwsblad. Neckermann.com nam anderhalve maand voor het faillissement de winkels van Depot+ over.

Een woordvoerder van de Fiod wil bevestigen noch ontkennen dat het gaat om de bedrijven in Naarden. De telefoniste van Neckermann.com zegt dinsdagmiddag toe dat ’iemand van het hoofdkantoor terugbelt over de inval’. Bij Readen wordt niet opgenomen. Readen en Neckermann zijn gevestigd in hetzelfde pand aan de Nikkelstraat in Naarden.

Wil je niks missen van De Gooi- en Eemlander? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws