Het Gooi in de rouw

Het Gooi in de rouw
Nabestaanden van Tina Mastenbroek zoeken troost in de St. Vitus. foto studio kastermans

Gerrit en Guda Mastenbroek zitten in een van de middenbanken van de St. Vitus. Broer en moeder van de overleden Tina Mastenbroek die met haar man Erik Pieter en zoon Zeger van Heijningen op vakantie zouden gaan naar Bali en Java. Zojuist hebben de twee stilgestaan bij een ingelijste voorpagina van De Gooi- en Eemlander die op een tafel met kaarsen is neergezet. De twee nabestaanden hebben behoefte om hun smart met zoveel mogelijk mensen te delen. Ook Tina's zus is in de kerk.

Zaterdagmorgen belde Gerrit Mastenbroek de krant zelf om te vragen waarom zijn overleden zus nog niet genoemd was. Tina stond 25 jaar voor de klas op het Goois Lyceum en het Roland Holst College. ,,Vele honderden kinderen hebben les van haar gehad. Dit moest haar jaar worden, zei ze. 25 jaar voor de klas, 25 jaar getrouwd en straks ook nog vijftig worden'', herinnert Gerrit zich een gesprek eerder dit jaar. ,,Ze hadden zo'n zin in hun vakantie'', zegt moeder Guda.

Pastoor Jules Dresmé loopt bescheiden rond. Het was zijn idee om de kerk open te stellen als centrale plaats van rouw. ,,Ik was een paar dagen op vakantie, maar kwam snel terug naar huis. Ik stuurde een mail naar burgemeester Pieter Broertjes om hier gelegenheid te bieden tot bezinning en het opsteken van een kaars.''

In het midden van de middag loopt het niet hard met bezoekers. De warmte lijkt te veel. Er worden meer ijsjes gegeten dan kaarsjes gebrand. ,,Een bezoekster van de tegenoverliggende ijssalon wist ook niet dat de kerk ook om deze reden open was. ,,Je moet net weten dat je daar een condoleanceboek kunt tekenen. En als je in je directe omgeving niemand betreurt, doe je dat misschien niet zo snel.''

Gelijktijdig is er een samenzijn van leerlingen, ouders en leerkrachten op het Comenius College waar de schoolvlag 's morgens vroeg al halfstok is gehangen. Christopher Allen (4 gymnasium) en Zeger van Heijningen (5 vwo) zijn om het leven gekomen. Media worden buiten de school gehouden, maar na afloop zegt zorgcoordinator Nelleke Mylius dat de besloten bijeenkomst een mooie herdenking was van twee leerlingen. Hun foto's waren neergezet. ,,Leerlingen waren geschrokken en verdrietig. Er waren veel ouders en medewerkers en twee wethouders van de gemeente Hilversum. Om half vier zijn de laatsten weggegaan.''

De voetbalvereniging Altius staat stil bij het wegvallen van het gezin Smallenburg. Burgemeester Pieter Broertjes sprak de mensen toe. ,,Een bemoedigend verhaal'', volgens voorzitter Tom Verdam die verder spreekt over een warme bijeenkomst in het clubhuis aan het Kininelaantje.

Zondag zijn er nog twee samenkomsten van nabestaanden. Op de Meester Kremerschool in Nederhorst den Berg wordt getreurd om juf Sandra Martens van groep 6. Zij verongelukte met haar gezin, man John en voetbalbroers Christopher, Julian en Ian, spelers van sv Olympia 25.

Bij het overlijden van Tina Mastenbroek en haar gezin wordt zondagmiddag ook op het Roland Holst College stilgestaan.

Ook op het stadhuis in Naarden kon op zaterdag een condoleanceregister worden getekend. Van een door de gemeente Hilversum geopende herinneringspagina op internet was zaterdagmiddag door bijna 120 mensen gebruik gemaakt.

Hilversum werd de hele dag overspoeld door internationale media die allemaal een beeld wilde vangen van een dorp en een land in rouw. Cameraploegen uit Londen, de VS en Duitsland liepen rond.

Burgemeester Broertjes liet weten dat de gemeente graag nog een herdenkingsbijeenkomst organiseert. Wanneer is nog onduidelijk.

Wil je niks missen van De Gooi- en Eemlander? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws