Hertog toch niet tevreden over criminaliteit

Hertog toch niet tevreden over criminaliteit
© Foto: Studio Kastermans
,,Bij nader inzien is het woordje ‘goed’ niet gepast.”

Burgemeester Fons Hertog zegt bij nader inzien toch niet tevreden te zijn over de criminaliteit in Huizen.

In een notitie aan de commissie ABM concludeerde de Huizer burgemeester dat het ’qua totale aantallen goed gaat met de criminaliteit in Huizen’. Deze zou over langere tijd gezien al jaren dalen.

Donderdagavond, tijdens de commissievergadering ABM, kwam hij op die typering terug. ,,Bij nader inzien is het woordje ‘goed’ niet gepast. Ik ben absoluut niet tevreden over situatie in Huizen’’, benadrukte de burgemeester.

Vanuit de commissie kwamen vragen over het positieve beeld dat Hertog in de memo schetste. Huizen scoort op een flink aantal onderdelen namelijk slechter dan voorgaande jaren.

Zo steeg het aantal openlijke geweldplegingen tegen personen, bedreigingen, inbraken in boxen/schuren, winkeldiefstallen en diefstallen van motorvoertuigen. Ook zijn er forse stijgingen van het aantal autokraken (30%), bedrijfsinbraken (35%) en meldingen van jongerenoverlast (17%) en verwarde personen (73%).

Nol van der Helm van Leefbaar Huizen zei het opvallend te vinden dat in het overzicht van de burgemeester geen schietincidenten werden vermeld. ,,Dan praat je namelijk over echte criminaliteit’’, aldus de Leefbaar-voorman. Het aantal schietincidenten valt qua aantal in het niet ten opzichte van het aantal winkeldiefstallen of inbraken, maar hebben volgens Van der Helm een veel grotere impact en horen daarom in het overzicht te worden opgenomen.

Opheldering

VVD-raadslid Willem Meijerman vroeg de burgemeester opheldering over de cijfers. ,,Dat de criminaliteit is gedaald, blijkt niet uit verhaal dat voor ons ligt’’, constateerde hij.

Hertog beloofde de commissieleden een compleet overzicht van de cijfers. ,,Honderd procent krijg je het natuurlijk niet’’, gaf hij de commissie mee. ,,Ik kan wel constateren dat criminaliteit niet is toegenomen en dat is een andere constatering dan ‘Het gaat goed’.’’

Wil je niks missen van De Gooi- en Eemlander? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws