Geweld in aula Erfgooiers College Huizen

Geweld in aula Erfgooiers College Huizen
© Foto ANP

De politierechter heeft de 49-jarige Huizer S. R. veroordeeld tot een werkstraf van 120 uur en een voorwaardelijke celstraf van een maand wegens openlijk geweld en bedreiging in de aula van het Erfgooiers College in Huizen. De rechter tilde zwaar aan het feit dat de man met zijn twee zoons in een school te midden van leerlingen en docenten een medeleerling heeft geschopt en agressieve taal heeft uitgeslagen.

,,Een school hoort een veilige plek te zijn. Bovendien speelt u voor eigen rechter waar al die kinderen bij waren. U zou het goede voorbeeld moeten geven.”

Aangeslagen en kwaad was de alleenstaande vader toen hij hoorde dat zijn 13-jarige zoon op het schoolplein op zijn gezicht was geslagen. Diezelfde middag zat hij samen met zijn twee zoons bij de directeur om uitleg te vragen. Het liep anders omdat zijn oudste zoon wegliep en op zoek ging naar de belager van zijn broer. Zijn vader ging er achter aan. En nadat zijn zoon fysiek verhaal had gehaald, schopte ook de vader nog een keer op het slachtoffer in. Daarnaast zou het slachtoffer bedreigd zijn met de woorden. ,,Nog een keer en ik maak je dood.”

Voor de rechter had R. vreselijke spijt. ,,Ik was heel geëmotioneerd. Dit had nooit mogen gebeuren.”

Zijn zoon was die ochtend op zijn gezicht geslagen omdat hij een klasgenoot zou hebben zitten dollen. ,,Het latere slachtoffer zag dat en besloot niet toe te kijken. Hij sloeg de 13-jarige zoon vol op zijn gezicht.’’ De verdachte legde uit dat zijn zoon al in elkaar was geslagen. Nadat ze aangifte met naam en toenaam hadden gedaan zou de politie daar niets mee hebben gedaan. ,,Daarom ben ik in dit geval ook meteen naar school gegaan. Maar u moet me geloven niet om te vechten. Ik kwam om te praten.”

Na het incident is R. direct hulp gaan zoeken, voor zijn kinderen en ook voor zichzelf. Op dit moment is hij bezig met een therapeutische behandeling en ook zijn kinderen worden begeleid.

De officier vroeg om aanhouding omdat zij een een onderzoeksapport van reclassering wilde. De politierechter wees dat af omdat ze er geen meerwaarde in zag. ,,Meneer heeft zelf initiatief genomen om zijn situatie weer op de rails te krijgen. De rechtszaak uitstellen doet geen goed.”

De officier eiste een straf van drie maanden voorwaardelijke celstraf en 750 euro boete.

De politierechter vond die straf geen recht doen. Zij hield rekening met het feit dat R. er alleen voorstaat en een zware taak heeft met drie kinderen in de puberleeftijd. Wel vindt zij dat R. een stok achter de deur nodig heeft omdat hij al eerder met justitie in aanraking is geweest vanwege agressie.

Ook de twee zoons van de Huizer moeten zich in de komende tijd verantwoorden bij de kinderrechter over het incident. Opmerkelijk is dat het slachtoffer die zelf ook een behoorlijke tik zou hebben uitgedeeld niet wordt vervolgd. Justitie heeft die zaak geseponeerd. Advocaat J. van der Heijden gaat daartegen een beklagprocedure starten bij het gerechtshof in Leeuwarden.

Wil je niks missen van De Gooi- en Eemlander? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws