’Gek’ toneelspel bij Vuurol

’Gek’ toneelspel bij Vuurol
© Foto Caspar Huurdeman
Levende ’Bakens van Licht’ begeleiden de bezoekers van Vuurol.

Het was goed druk zaterdag bij Theaterfestival Vuurol Wintereditie in Lage Vuursche.

De theaterroute loopt kriskras door het dorp. Het thema is ’Oase van licht’. Zeven uur ’s avonds. Bezoekers verzamelen zich onder een verlichte tent aan de Karnemelksweg. Vrijwilligers delen glühwein en chocolademelk uit. ’Levende Bakens van Licht’ begeleiden de groepen met een lampion en handschoenen met knipperende lichtjes. Het ’Levende baken’ zwiert over de parkeerplaats. Haar lampion raakt nog net niet het hoofd van een man. Ze stopt bij een ’Ghost Bus’. Een drummer komt tevoorschijn. De beat klinkt luid over het parkeerterrein. Tientallen tennisballen vallen uit de bus. „Ik snap er geen bal van”, zegt één van de bezoekers. „Was dit het nou? Ik verwachtte nog wat spoken”, zegt zijn buurvrouw. Gijs (11) uit Bilthoven: „Ik zag het als een intro. Je weet niet écht wat er gebeurt. Staat voor alle verrassingen die we nog gaan zien.” De groep loopt verder. Door steegjes en langs verlichte huisjes. Sneeuwvlokken vallen op hun jassen. Bij een restaurant staat Maskergroep Motel klaar. Lisa (14) uit Soest: „Ik zag dat een man en een vrouw verliefd werden, trouwden, ruzie kregen en het weer goed maakten. Het was grappig, maar ik weet niet of ik alles snap.„De groep stopt bij een glazen tuinhuis. Zeven zakenvrouwen vergaderen fel aan tafel. Marita Terpstra zit in de organisatie van Vuurol. „Indrukwekkend toneelspel. De mimiek was mooi.” Sophie (10) uit Hilversum: „Het leek op ruzie, maar daarna keken ze lief. De toneelstukken zijn gek en mooi.” In een paardenstal vertelt acteur Matthijs Mulder het oorlogsverhaal van zijn opa. Bezoeker Anneke de Vries uit Bilthoven vindt het ’zwaar’. „Ik vond het een heftig verhaal.” Hilversummer Joris (12) vond het oorlogsverhaal ’mooi’. „Was een geschiedenislesje, maar dan leuk. Het duurde wel lang. Maar tof met de muziek.”

Een Baarnse vrouw verwachtte dit stuk niet. ,,De wandeling was sprookjesachtig en toen kwam dit rauw op mijn dak.” Gijs vond het ‘indrukwekkend’. ,,Heftig verhaal. Je krijgt gevoelens.’’ ,,Ja, jij zat te huilen”, zegt zijn zus Ilse (13). Hun opa’s en oma’s maakten de oorlog ook mee. ,,Mijn oma liet mensen onderduiken achter hooibalen. Herkenbaar verhaal dus.”

In het dorpshuis is de voorstelling Grown Up’s te zien. Kinderen nemen de macht van hun vader over. Ilse: ,,Eerst is het vredig, maar er klopt iets niet. Het laat zien dat het beter is als er ouders zijn. Toen de vader weg was, maakten de kinderen veel ruzie.” Lisa: ,,Ik denk dat de kinderen zich afzetten tegen hun vader. Dat heet volwassen worden.”

Wil je niks missen van De Gooi- en Eemlander? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws