De Tip Tien van Gooi, Vecht en Eemland

De Tip Tien van Gooi, Vecht en Eemland

Klaar voor een nieuwe week vol muziek, theater, cabaret, film en exposities? De krant blikt vooruit en maakt een keuze uit wat er speelt in het Gooi, de Vechtstreek en Eemland. Ontdek in tien tips wat de regio te bieden heeft. Zoals het duo Niet Schieten in Wesopa, een wandeling van de Vrienden van het Gooi of een bijzondere 4-meivoorstelling in De Boerderij.

Theater

Niet Schieten

Al 25 jaar zijn ze vaste spelers in City of Wesopa in Weesp, maar zaterdag 6 mei geven ze hun allerlaatste optreden. Het Weesper duo Niet Schieten speelt voor de laatste keer de voorstelling ’Kusje erop’. Met een grote grapdichtheid en hilarische schijnlogica gaan Arend en Maarten in een ijzersterk verhaal de strijd aan met het groeiende cynisme, de kusje-erop-mentaliteit en vooral met elkaar. Slechts één doel voor ogen; het ware heldendom hervinden. Aanvang 20.30 uur.

Theater

Lady of soul

Berget Lewis is een van de leading ladies van de Nederlandse soul. Ze blies het dak van de Ziggo Dome bij de Ladies of Soul, met haar vertolking van Purple Rain en dit solonummer brengt ze ook, in intieme setting, in haar theatershow ’Discover Berget Lewis’, vanavond om 20.15 uur in Theater de Speeldoos in Baarn. Samen met regisseur Hidde Simons, haar band (onder muzikale leiding van tweelingbroer Alvin Lewis) en backing vocals zocht Lewis nummers uit die iets voor haar betekenen, passen bij een bepaalde periode in haar leven en haar (toen en nu) inspireren om een powervrouw te zijn.

Herdenking

Vrijheid

Het Groot Nicolaaskoor verzorgt ook dit jaar het Herdenkingsconcert op 4 mei in Baarn. Eerst als onderdeel van het meditatief moment om 18.45 uur in de Pauluskerk. Vanaf daar vertrekt de stille tocht naar het Amaliapark, waar het koor zingt na de toespraken. Dit jaar met een kamerkoor, onder leiding van Paul Mirck. Er is gekozen voor een aantal liederen uit Valerius Gedenck Clanck en een aantal liederen uit het jiddische repertoire dat de lijdensweg van het joodse volk vertolkt.

Wandeling

Hilversum-Zuid

De vereniging Vrienden van het Gooi gaat zaterdag met twee gidsen wandelen door Hilversum-Zuid met speciale aandacht voor de stedebouw en de architectuur van Van Zanten, De Maaker, Van Gils en natuurlijk Dudok. De wandeling begint om twee uur op de parkeerplaats van begraafplaats Zuiderhof aan de Kolhornseweg en duurt zo’n anderhalfuur. Deelname is gratis. Aanmelden: natuurwacht@vriendenvanhetgooi.nl

Rock en blues

Basic Station

De vijfmans rock- en bluesband Basic Station speelt zaterdag in Artishock, in plaats van Firehouse Mama. Dit concert is afgelast vanwege ziekte. Basic Station speelt vooral eigen repertoire, geënt op de rhythm & blues uit de jaren zestig, zeventig en tachtig. In die jaren liggen de muzikale roots van het merendeel van de band. Ze hebben twee cd’s uitgebracht, ’Trackin’ on trail...’ en ’Your name, is my guitar’. De band speelt ook enkele covers van Stevie Ray Vaughan en Jimi Hendrix en doen dat vooral met gevoel en vanuit het hart. Het concert in Artishock begint om 22.00 uur, deur open om 21.30 uur.

Kleinkunst

Deugzucht

Marjolein de Graaff voelde plotseling het dwingende verlangen om een onewomanshow te maken, gaf zich op voor een cabaretcursus en stond nauwelijks een jaar later in de finale van het Amsterdams Kleinkunst Festival 2015. Uit het juryrapport: Marjolein weet wat ze wil zeggen op het podium. Ze strooit uiterst relaxed met subtiele grapjes en oneliners, schoffelt zichzelf steeds handig onderuit en is muzikaal. Ze staat met haar achtergrond in theater en klassieke muziek garant voor een verrassende mix van conference, kleinkunt en opera in ’Deugzucht’. Vrijdag (20.15 uur) te zien in Kleintje Kunst, Kolhornseweg in Hilversum.

Heropening

Muziek

Speciaal voor de heropening van de St. Nicolaaskerk in Baarn geven tien mannen, tenoren en bassen, uit verschillende koren zondag om 20.15 uur een concert onder de naam Gli Eletti. Willem Vonk, vaste dirigent en organist van de kerk bracht ze samen. Het gelegenheidskoor zingt de Missa Cum Jubilo van Maurice Duruflé. Remmert Velthuis, bariton, neemt de solopartijen voor zijn rekening. Vonk speelt zelf werk van C. Franck en cellodocent Frank Linschoten laat het publiek genieten van twee suites voor cellosolo van Bach. Toegang is gratis.

Voordracht

Na de Dam

Verhalenvertellen Guido de Bruin speelt op 4 mei, in het kader van ’Theater na de Dam’ de solovoorstelling ’Zelfs hier vind je nog een paar rechtvaardigen’. Het is een aangrijpend verhaal over vuile handen, zuiverheid en moed in Westerbork. Het verhaal is gebaseerd op de novelle van Jacques Presser. Op Dodenherdenking hebben steeds meer theaters een voorstelling na de plechtigheden om extra diepte aan de herdenking te geven. Deze voorstelling is om 21.00 uur in De Boerderij in Huizen.

www.theaternadedam.nl

Kunst

Portret in Klei

In het kader van de Techniek- en Materiaaldagen geeft kunstenaar Marijn te Kolsté zondag tussen 12.00 en 15.00 uur een demonstratie portretboetseren bij de Hazelaar Art Supplies in Soest. Er zijn drie sessies, waarbij ze laat zien hoe een portret wordt opgebouwd. Er wordt gewerkt op een armatuur zodat het beeld lekker stevig staat en je er met klei op kunt werken. Kijken of poseren kan allebei bij De Hazelaar aan de Pimpelmees 1 in Soest.

Muziek

O’Dreams

Het Iers/Nederlandse O’Dreams timmert flink aan de weg in de internationale werld van folk en singer/songwriters. Weesper John Flierman (zang, gitaar bouzouki) en zijn muzikale kompanen Danny Guinan (zang, gitaar) en Ed Veltrop (zang, accordeon, toetsen) brengen hun nieuwe voorstelling met songs uit Ierland en een flinke portie dware verhalen onder de titel ’An Irish Crossroads’ zaterdag in Wesopa in Weesp.

Wil je niks missen van De Gooi- en Eemlander? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws