De Tip Tien van Gooi, Vecht en Eemland

De Tip Tien van Gooi, Vecht en Eemland

Klaar voor een nieuwe week vol muziek, theater, cabaret, film en exposities? De krant blikt vooruit en maakt een keuze uit wat er speelt in het Gooi, de Vechtstreek en Eemland. Ontdek in tien tips wat de regio te bieden heeft. Bezoek het try-out concert van een jong muzikaal Duo in de Hilversumse Meent, bekijk de kerststallen in Museum Soest of luister naar gedichten tijdens het eerste literair café in Podium deMess in Naarden.

Muziek

Jong duo

Het jonge duo Dana Zemtsov (altviool) en Cathelijne Noorlander (piano) is stijgend op de internationale concertladder, maar ook als solist boeken ze allebei wereldwijd succes. Zondag 10 december vindt om 14.30 uur de try-out plaats van hun nieuwe cd plaats in wijkcentrum De Kruisdam in de Hilversumse Meent. Op deze nieuwe cd staat muziek van onder andere Bartok, Paganini, Bloch en Piazzola. Aanvang 14.30 uur.

Kunstcafé

Kerstsferen

Dorinde Smit Duyzentkunst is diep in de kerstsfeer gedoken en geeft hierover een voordracht tijdens het Kunstcafé in het Vitus aan de Kerklaan in Blaricum op woensdag 13 december. Ook de rest van het programma is in kerstsferen. Zo toont Olga Dol, bekend van haar Venetiaanse maskers, haar eigengemaakte kunstzinnige kerststukken en geeft ze tips aan het publiek. Onder leiding van Henri Boelen brengt het koor Timeless een kerstrepertoire. Het kunstcafé begint om 20.00 uur en de toegang is gratis.

Muziek

Jubileum

Cantate op de Brink viert dit weekend een jubileum. In de Grote Kerk van Hilversum klinkt zaterdag 9 december om half vijf de vijftigste cantatevesper. Aan deze jubileumeditie werken de jonge strijkers van het Cuijpersensemble (foto) mee, maar ook de Bach Cantorij Baarn en de solisten Margreet Rietveld (sopraan), Mélanie Brilman (mezzosopraan), Harry van Berne (tenor) en Pieter Hendriks (bas). Gespeeld wordt ’Schwingt freudig euch empor’. Na afloop wordt het publiek getrakteerd op glühwein en warme chocomelk.

Film

Happy End

De film ’Happy End’ van tweevoudig Gouden Palm-winnaar Michael Haneke (’Amour’, ’Das Weisse Band’) is een relevant drama, vermomd als een satanische soap, over Europese identiteit en de wijze waarop we via technologie verbinding zoeken. De rijke doch ongelukkige en bovenal angstige familie Laurent woont in een groot landhuis in Calais alwaar de verschrikking van de Europese vluchtelingencrisis constant voelbaar is. De generatiekloven en onderlinge spanningen zetten de verkrampte familiebanden op scherp. De film is zondag 10 en maandag 11 december te zien in Filmtheater Hilversum.

Literatuur

Gedichten

Tijdens het eerste Literair Café in Podium deMess in Naarden dragen zondag 10 december drie dichters voor uit eigen werk. Het gaat om Mustafa Stitou, Mischa Andriessen en Peter du Gardijn. Hun werk wordt uitgegeven door uitgeverij De Bezige Bij. Tussen de poezie door klinkt klassieke muziek van violiste Loes Dooren en pianiste Ellen Schepers. Zij spelen onder andere werk van Poulenc en Prokofiev. De inloop is om drie uur, het programma start om half vier in de voormalige officiersmess aan het Promersplein in de vesting.

Muziek

Bach

In de Sint Jansbasiliek in Laren klinkt woensdagavond 13 december het Weihnachtsoratorium van Bach. Onder leiding van de bekende dirigent Ed Spanjaard zingt het Holland Concertkoor samen met de onlangs met prijzen overlaadde Raoul Steffani, sopraan Selma Harkink, countertenor Dave ten Kate en tenor André Post. De solisten en het koor worden begeleid door orkest Camerata Particolare en organist Wybe Kooijmans. Wie voor 11 december via de Nationale Theater Kassa een kaart bestelt, kan met de code ’vriend 50’ een tweede kaart met vijftig procent korting aanschaffen.

Museum

Kerststallen

Niet alleen de expositieruimte op de eerste verdieping, maar door heel Museum Soest zijn tot eind januari kerststallen te bewonderen. Van groot tot klein en met een grote variatie aan beeldengroepen. De kerststallen maken onderdeel uit van de verzameling van Marijke Bartlema uit Soest. De expositie is te zien op zaterdag en zondag van 13.30 tot 17.00 uur en op Tweede Kerstdag van 13.30 tot 17.00 uur. De kerststallen combineren goed met de winterse landschappen van Cor van Tricht, wiens expositie ook tot 28 januari t zien is in Museum Soest.

Jeugd

Letters

Morgen gaat Toby voor het eerst naar school. Daar moet hij letters leren en dat vindt hij spannend. Hij verstopt zich samen met zijn knuffel Meneer de IJsbeer onder zijn dekbed. Maar Meneer de IJsbeer kruipt uit bed en gaat op weg naar de Noordpool. Door de zoektocht van Toby naar zijn knufel valt hij in een onbekende wereld waar hij alle letters leert kennen. Gaande weg verandert zijn angst in plezier. De voorstelling Toby’s Alfabed (4+) is zondag 10 december om 10.30 uur te zien in Theater de Speeldoos in Baarn.

Theater

Westkaap

Een anderhalf uur lange reis langs de Westkaap van Zuid-Afrika. Dat belooft het optreden van het Khayelitsha United Mambazo Choir, de Xhosa-zangeressen Lungiswa Plaatjies en Nomapostile Nyiki en de Afrikaanse rapper Jitsvinger woensdag 13 december in Theater de Speeldoos in Baarn. De rijkdom aan talen, culturen en (kerst)tradities in deze regio staat centraal inSouth African Road Trip - Celebrating Life’. De cast wordt begeleid door multi-instrumentalist Dionys Breukers en een podiumbreed videodecor. Hierop zullen beelden vertoond worden die speciaal voor deze voorstelling op de Westkaap gefilmd zijn. Aanvang 20.15 uur.

Cabaret

Dubbel

In ’Two Shows, One Gig’ spelen cabaretiers Merel Baldé en Tim Teunissen donderdag 14 december in Theater Idea in Soest ieder 45 minuten van hun eigen solovoorstellingen. Beide jonge theatermakers speelden nadat zij in 2014 afstudeerden aan de Amsterdamse Toneelschool&Kleinkunstacademie hoofdrollen in producties als ’Soldaat van Oranje – de musical’, en de toneelvoorstelling ’Anne’, gebaseerd op het dagboek van Anne Frank. Dit seizoen zijn zij voor het eerst met hun eigen voorstellingen in het theater te zien. Dit dubbel-cabaretprogramma begint om 20.15 uur.

Wil je niks missen van De Gooi- en Eemlander? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws