Biografie Ben Cramer: ’Ik ben Cramer, Ben, gewoon zoals ik ben’

Biografie Ben Cramer: ’Ik ben Cramer, Ben, gewoon zoals ik ben’
© Foto Ton Kastermans Fotografie

Draaiorgelklanken waaien deze maandag over de Brink in Laren. Muziek uit ’The phantom of the opera’. Voor de deur van etablissement Mauve is het dringen om naar binnen te gaan, tussen een haag van camera’s en flitsende fototoestellen.

Hé kijk, daar gaat Ria Valk. En daar, Imca Marina, Lee Towers, Eddy Ouwens en Pierre ’Vader Abraham’ Kartner. Ze komen af op het partijtje van Ben Cramer, die twee kroonjaren te vieren heeft. Hij wordt zeventig en hij is vijftig jaar artiest. Dat betekent ook: een biografie en een nieuwe cd.

,,De geschiedenisboeken gaan open’’, zegt een bezoeker, die Saskia en Serge ontwaart. De boekpresentatie draagt al snel het karakter van een reünie. ,,Moet je zien, het is nationaal erfgoed hier’’, mompelt een fotograaf. Laura Fygi, die ooit blikvanger was van Centerfold en nu hoofdzakelijk in Azië furore maakt, kent Cramer goed.

Zij woont in Hollandsche Rading en hij in Baarn. ,,Op de motor komt-ie vaak langs.’’ Ze vindt het leuk collega-artiesten van vroeger weer te spreken. ,,Op de gala’s waar ik kom, zie ik ze eigenlijk niet meer. Misschien worden ze niet meer zo vaak uitgenodigd als ik’’, grapt ze vilein.

Ronnie Tober zit 55 jaar in het vak. Ook tijd voor een boek? ,,Nee, zeg. Dat is niet mijn ding. Ik schrijf op Facebook, herinneringen aan de winkel van mijn ouders in Bussum enzo. Maar ik wens iedereen veel succes met hun boeken!’’

Ben Cramer heeft een lied, een clip en een bijzonder verhaal. ,,Dit is mijn biografie, dit is wie ik ben, dit is zoals ik mijn leven zie’’, zingt hij op vol volume de aanwezigen toe. ,,Ik, ben Cramer, Ben, gewoon zoals ik ben. Ik ken de weg naar de top en ook naar het dal. Eenmalig doe ik mijn verhaal, in dit boek staat het allemaal.’’

Becaud

Voor de nieuwe cd ’Klein portret’ zong hij twee maanden geleden een nummer in van Gilbert Becaud, een van de grootste Franse hits: ’Et maintenant’. Tot zijn verbazing kreeg hij twee dagen erna mail uit Frankrijk, de dochter van de chansonnier wilde een nummer met hem opnemen.

,,Zij wisten niet dat ik bezig was deze cd te maken, dus we hebben snel contact gelegd en samen met Emily Becaud zing ik twee duetten op de cd.’’ Er hoort een clip bij. ,,In zwart-wit. Alleen mijn oldtimer staat gekleurd op de film. Mijn Citroën DS23 Pallas. Want ik dacht, als ik dat meisje uit Frankrijk moet halen, zal ze het weten ook.’’ Terug moest ze per trein. Wel met een pathetisch achter de Sprinter aanhollende Ben Cramer, getuige het filmpje.

André van Duin reikt het eerste exemplaar van de biografie ’Ben Cramer, meer dan de clown’, uit. ,,Ik ben altijd een grote fan van Ben Cramer geweest, met de nadruk op geweest. Het boek heb ik in één adem uitgelezen; ik had niet zoveel tijd.’’ Het nummer ’De clown’ kan wel wat toegankelijker, vindt Van Duin. Het woord dood vermijdend herschrijft hij het nummer, door om de zin een metafoor voor dood te gebruiken. ,,Zie je wel, stuk beter. De tekst is van Vader Abraham, die ken ik al lang hoor’’, vergoelijkt hij. ,,Al van voor die zelfs de baard nog maar in de kéél had.’’

André van Duin met Cramers nieuwe cd.
© TON KASTERMANS FOTOGRAFIE
André van Duin met Cramers nieuwe cd.

Van Duin heeft het oude singeltje ’Zai zai zai’ mee, letterlijk stukgedraaid. ,,Lieveling van mijn oma. Ze zong altijd maar ’Saai, saai’, bij ramen lappen, stofzuigen en als ze seks had met mijn opa. Ik meen zelfs dat haar laatste woorden waren: Saai, saai’.’’

De batterij fotografen dringt naar voren als magiër Hans Klok een steekvlam uit een lege pan laat komen, waarin het boek ligt. Ex-schoonzus Tonneke van Kesteren van Cramer staat lekker vooraan, maar met haar anderhalve meter lengte mist zij, net als de ook niet grote Imca Marina naast haar het spektakel. Straks thuis maar terugkijken bij ’Shownieuws’, ze woont dichtbij, ze is komen lopen.

Wil je niks missen van De Gooi- en Eemlander? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws