Ben Janssen heeft toch gelijk gekregen

Ben Janssen heeft toch gelijk gekregenBen Janssen heeft toch gelijk gekregenBen Janssen heeft toch gelijk gekregen
Omroepveteraan Ben Janssen (1945-2016) is onlangs ’geveld’, zoals de rouwadvertentie in NRC Handelsblad vrijdag vermeldde, maar van NOS noch Muziekcentrum van de Omroep (MCO) hebben we er iets over vernomen.

Toch was Janssen niet de minste. Hij was onder meer chef gesproken woord bij NOS-radio en algemeen directeur van het MCO. Misschien heeft het ermee te maken dat hij geen allemansvriend was. Een voormalige NOS-collega: ,,Altijd recht door zee, had een hekel aan smoesjes, gesjoemel en draaikonterij en dat was zeker bij de omroep van toen geen aanbeveling’’.

Toch heeft die oud-collega - en een aantal anderen met hem - Janssen ervaren als ’een uiterst plezierige en journalistiek vakkundige chef’. In 1988 werd hij algemeen directeur van het MCO. In 2004 was het daar crisis, het kabinet eiste bezuinigingen. Met pijn in het hart koos Janssen voor de optie: Radio Symfonie Orkest opheffen en in ruil daarvoor het Radio Filharmonisch Orkest en het Radio Kamer Orkest versterken.

Publieke omroep en Raad voor Cultuur kozen een andere koers. Stante pede vertrok Janssen bij het MCO. Maar kijk eens naar de situatie anno 2016. Het Radio Symfonie Orkest bestaat niet meer (in 2005 gefuseerd, in 2013 wegbezuinigd), maar het Radio Filharmonisch Orkest floreert.

Achteraf heeft Ben Janssen dus toch gelijk gekregen.


Wil je niks missen van Gooi- en Eemlander? Like ons dan op Facebook!

Laatste nieuws