Arno Haije wil ’onze’ man in Den Haag zijn

Arno Haije wil ’onze’ man in Den Haag zijn
Arno Haije wil ’onze’ man in Den Haag zijn
Arno Haije wil ’onze’ man in Den Haag zijn1 van 0

Henk Krol, Hilversumse Léonie Sazias en zo nog wel een stuk of wat 50Plussers gaan het naar verwachting wel redden, een zetel in de Tweede Kamer. De ’top’ moet vanaf nu serieus rekening houden met een outsider uit het Gooi: Bussumer Arno Haije (59).

O ja?

„Ik sta op plek 29 op de lijst van 50Plus. Ik kan alleen met voorkeursstemmen in de Kamer komen. Zestien-, zeventienduizend heb ik er nodig.”

En dat ga je redden?

„Destijds lukte het ook bij de gemeenteraadsverkiezingen in Hilversum. Ik had een onverkiesbare plaats, maar werd tweede achter Jan Nagel. Mensen moeten het je het succes wel gunnen.”

Wat bezielt je?

„Het liefst zou ik staatssecretaris van gezondheidszorg worden. Nu wordt er opeens met geld gestrooid, maar dat gaat alleen naar verpleeghuizen. Niemand heeft het over het openhouden van verzorgingshuizen. Het is bij mij net als bij Hugo Borst, pas als je het je zelf overkomt word je wakker.”

Wat bedoel je daarmee?

„Ik heb het meegemaakt met mijn 86-jarige moeder. Voor het eerst doe ik nu het hele verhaal. Inclusief haar verschrikkelijke einde, in haar wanhoop heeft ze haar eigen keel doorgesneden. Thuiszorg, dat is een lachertje. Binnen vijf minuten zat ze weer onder de poep. Ik was haar mantelzorger, wéét hoe je dan op je wenkbrauwen loopt. Ik maak me ook sterk voor de AOW-leeftijd van 65. Een politieagent van 67. Zie je het voor je?”

Is Gooise Meren nu al te klein voor je?

„Ik ben fractievoorzitter van 50Plus in Gooise Meren, de eerste gemeente waar onze partij in de raad is vertegenwoordigd. Als dit niet lukt, blijf ik met veel enthousiasme fractieleider. Maar ik ben erachter dat veel wetgeving in Den Haag wordt bepaald. Dáár moet ik zijn om te zorgen voor verbeteringen.”

Wel een eind rijden, Den Haag.

„Hmm. Je hoeft er als Kamerlid toch niet élke dag heen? Nou ja, ik had er ooit mijn tweede computerwinkel. Om de ministeries te bestoken. Werd geopend door Joseph Luns, die zaak. Elke dag reed ik erheen. Vol gas, dat kon toen nog.”

Het is je wel wat waard hè. Je hebt zelfs je naam veranderd!

„Haha. Nee. Haije met een lange ij is de naam die in mijn paspoort staat. Zo kom ik op de stembiljetten. Ik schrijf mijn naam zelf altijd met een y, omdat ik die ij een stomme letter vind. Ik heb een achternaam van vier letters, maar niet volgens het toetsenbord.”

Een Kamerlid met een disco in Bussum. Gaat dat samen?

„The Spot wás een disco. Nu is het een feestlocatie. De meest voorkomende feestjes zijn van mensen die 50 worden. Discoclassics, lekker dansen zoals vroeger. Ik weet nog niet wat ik doe, misschien houd ik de zaak gewoon. Als Kamerlid houd ik de zaterdag vrij.”

Heb je de zegen van Jan?

„Die moet ’t in de krant lezen!”

Wil je niks missen van De Gooi- en Eemlander? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws